Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Leer je kind zijn creativiteit te behouden

10 tips om je michelangelo te stimuleren

doorFamke Robberechtsop 13/09/2016

Elke mens wordt creatief geboren, helaas verliezen de meesten onder ons die natuurlijke creativiteit onderweg naar volwassenheid. Gelukkig kan je als ouder ervoor zorgen dat je kind de Michelangelo in zichzelf ontdekt én vasthoudt!

1. Antwoord met een wedervraag. Gebruik vragen als: Waarom denk je zelf? Hoe zou jij dit aanpakken? Op deze manier leren ze om hun eigen bron aan te spreken.

2. 'Kijk mama, ik heb een blauwe boom getekend met oranje stippen!' Prijs je kind voor zijn originaliteit, dat bomen groen zijn leert hij later vanzelf.

3. Geef je kind ruimte om zich te kunnen vervelen. Een dagje niets plannen, kan soms uitpakken tot iets heel leuks.

4. Laat ze experimenteren. In de keuken, aan de knutseltafel, in de werkplaats met papa, in de tuin... Kinderen moeten een 'snuffelfase' doorlopen eer ze kunnen ontdekken wat ze leuk vinden of waar ze goed in zijn.

5. Geef je kind inspirerend speelgoed. Laat hen knoeien met klei, lege verpakkingen, zelf geplukte kastanjes, deeg uit de keuken, lego...

6. Stel, je kind wil naar de muziekschool of leren tekenen. Laat je kind proeven en genieten van zoveel mogelijk zaken. Stel het definitief kiezen van een hobby uit, en geef tijd om na te denken over keuzes.

7. Haak in op de vreemde ideeën en ga mee in hun denkpiste. Je leert je kind beter kennen en ontdekt misschien een specifieke interesse of een bijzonder talent.

8. Observeer. Kijk wat hen triggert. Sta stil bij wat jouw kind flow geeft. Tracht iets te ontdekken dat krachtig is, en versterk dit door het te benoemen en hier verder mee aan de slag te gaan.

9. Laat je kind dingen in groep doen. In groep leren ze van elkaar en worden ze op een andere manier gestimuleerd dan thuis.

10. Blijf hen motiveren, maar wees redelijk. Als je kind niet in z'n element is, haakt het af. Soms wil het plots een totaal andere richting uit en stoppen waar het mee bezig is. Tracht er achter te komen of het ernst is of een bevlieging