Dag van de Onthaalouder: maar waar vind je er nog één?

doorMelanie Goethalsop 12/10/2017

Op 12 oktober vieren we Dag van de Onthaalouder en Kinderverzorger. Een uitgelezen moment om diegenen die onze kinderen een paar dagen per week met open armen ontvangen en met de grootste warmte omringen in de bloemetjes te zetten. Hoera! Alleen, waar vind je er nog één? Redactrice Mélanie vertelt over haar zoektocht.

O, wat zou ik de onthaalouder van m’n zoontjes vandaag graag verrassen met een lief woordje, een handgeschreven kaart, een zelfgebakken koek of – waarom ook niet - een knullig knutselwerk van eigen makelij. Alleen, hij of zij is er niet.

Elke website is het erover eens: opvang voor je kind zoek je zodra die zwangerschapstest positief kleurt. Dat deed ik. Alleen moest ik meteen op zoek naar twee plekjes en wonen we in het hartje van Gent. Geen ideale combinatie, zo blijkt. Tientallen onthaalouders heb ik gecontacteerd, maar overal kreeg ik hetzelfde te horen: ‘Sorry mevrouw, we zitten vol.’ Tja: ‘Ik ook.’ Helaas bleven zij dat nog minstens twee jaar, terwijl ik zes maanden later al zou bevallen. Ook Stad Gent helpt je zoeken naar opvang. Alleen is er voor kinderen van tweeverdieners zelden plaats.

Na maanden zoeken konden onze jongens uiteindelijk toch terecht bij een heerlijke gloednieuwe crèche op 'amper' twintig minuten rijden. Maar het mocht niet zijn. Maanden vol moedige pogingen en talloze ziektebriefjes later, luidt het verdict van de kinderarts: ‘Ramses & Aster mogen niet meer naar de crèche. Ze moeten minstens drie en waarschijnlijk zes maanden thuisblijven en mogen daarna opnieuw starten bij een onthaalmoeder.’

Ik verspreid zoekertjes via sociale media, bel me de pleuris en ga zelfs van deur tot deur. Mét dubbele buggy, want: wie kan aan schattig in het kwadraat weerstaan?! Iedereen, weet ik nu. Eén vrij plekje vinden, tot daar. Maar twee? O, jee.  

Daarom luidt mijn advies: bel voor elke onveilige vrijpartij al even rond. Gewoon, om zeker te zijn. Zitten tweelingen in de familie? Zoek dan opvang voor je toekomstige kinderen zodra je seksueel actief wordt. Veel succes!