Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Deze fout leidt tot overgewicht bij je kind

doorNele Annemansop 15/02/2017

Kinderen van wie de ouders denken dat ze overgewicht hebben, zijn meer geneigd om te diëten. Helaas hebben die pogingen om gewicht te verliezen vaak een averechts effect.

Jonge kinderen die volgens hun ouders te dik zijn, neigen de jaren daarna meer naar overgewicht dan kinderen van wie de ouders vinden dat ze een normaal gewicht hebben. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science.

Volgens de onderzoekers bekijken kinderen van wie de ouders hen te dik vinden, hun lichaam negatiever. Daardoor proberen ze, meer dan andere kinderen, in de jaren daarna zelfs om gewicht te verliezen. Helaas resulteren die pogingen meestal in gewichtstoename. Je kind als te dik labelen, heeft dus vooral een omgekeerd effect en werkt overgewicht alleen maar in de hand.

Maar wat moet je dan wel doen als ouder als je je zorgen maakt over het gewicht van je kinderen? Focus op het positieve. Voorzie genoeg gezonde voeding en mogelijkheden om regelmatig te bewegen. Het is veel efficiënter om kinderen de vaardigheden te leren om gezond te leven dan ze opmerkingen te geven over hun gewicht.

Vertel ze ook niet dat ze moeten diëten. Diëten gaat immers altijd samen met ups en downs van gewichtsverlies en -toename. Kinderen hebben nog minder ervaring met diëten en hoe het lichaam werkt. Daarom gaan ze zichzelf soms extreme voedselbeperkingen opleggen. Probeer ze in plaats daarvan te betrekken bij gesprekken over het maken van gezonde keuzes en bouw ook aan hun gevoel van eigenwaarde. Vergeet ook niet om zelf het goede voorbeeld te geven want kinderen spiegelen zich in grote mate aan jouw gedrag.