Dit trucje om je kinderen klusjes te laten doen is even simpel als geniaal

doorNele Annemansop 22/08/2020

Sommige ouders betalen hun kinderen om klusjes te doen. Anderen kunnen er alleen maar van dromen dat ze hun kinderen met geld kunnen overhalen om een handje toe te steken. Waar we het allemaal over eens zijn: hun beste kwaliteit is het niet. Toch blijkt net dat iets waar je je zo snel mogelijk moet overzetten als je competente, maar vooral behulpzame kinderen wil grootbrengen.

Oké, peuters willen je vaak helpen, maar laten we de realiteit ook onder ogen zien: meestal zijn ze erg onhandig, destructief en niet bepaald ordelijk. Hun hulp bij klusjes vertraagt vaak je werk of maakt er nog een grotere puinhoop van. Om die reden slaan ouders dan ook vaak het aanbod van hun helpende peuter af - hand in de lucht als je ze al eens de tablet gaf zodat jij de was en de plas kon doen. Toch blijkt dat een gemiste kans. Zelfs als je kinderen een halve fles afwasmiddel in de vaatwasser gooien, een opgevouwde handdoek er nog slechter uitziet dan dat hij uit je droogkast kwam of je kleed in plaats van de vloer een schrobbeurt gekregen heeft, moet je ze laten helpen.

Die tijdelijke frustratie kan immers lonen op lange termijn. Als je je rommelige incompetente kleuter die absoluut de afwas wil doen aanmoedigt, creëer je namelijk een zevenjarig wezentje dat nog altijd zal willen helpen in het huishouden. ‘Door al van jongs af aan samen te werken met hun ouders, zetten kinderen een ontwikkelingstraject in dat ertoe leidt dat ze vrijwillig zullen willen helpen in het huishouden’, aldus Andrew Coppens professor in onderwijswetenschappen aan de universiteit van New Hampshire. ‘Vertel je ze altijd dat ze niet mogen helpen bij een karwei, gaan ze dat geloven en heb je binnen enkele jaren kinderen die je niet meer van voor hun scherm krijgt.’ Een gewaarschuwd moeder is er twee waard …