Een prikje voor iedereen: vaccinaties zijn wél goed voor je kind

doorSophie Vereyckenop 10/04/2019

Het blijft een hardnekkig gerucht: kinderen die vaker worden ingeënt, zouden vaker ziek worden dan kinderen die geen prikje krijgen, omdat ze de natuurlijke afweer van het kind zouden verstoren. Maar niets is minder waar, zo wijst nieuw onderzoek uit.

Een spuitje tegen de griep, een prik tegen de mazelen en liefst ook nog eentje tegen de bof. Tegenwoordig bestaat er voor quasi elke ziekte een bijpassend vaccin. Maar al die prikjes, kan dat geen kwaad?

Nee dus, blijkt uit een onderzoek dat onlangs verscheen in het tijdschrift 'Journal of the American Medical Association'. 'Ouders vrezen soms dat te veel vaccinaties het natuurlijke immuunsysteem van hun kind verzwakken,' legt wetenschapper Jason Glanz uit. Maar daar hoeven ze zich dus niet langer zorgen over te maken. 'Het klopt dat kinderen meer worden ingeënt dan vroeger. Maar in tegenstelling tot wat jonge ouders soms denken, is die stijging niet schadelijk voor het kind. Integendeel. De huidige vaccinaties zijn veel zuiverder dan vroeger, wat wil zeggen dat ze minder lichaamsvreemde stoffen en antigenen (moleculen die een reactie van ons afweersysteem opwekken, waardoor we antistoffen aanmaken, red.) bevatten. Bovendien bestaan er tegenwoordig ook combinatievaccins. Het klopt dat kinderen meer vaccins krijgen dan vroeger, maar ze worden wél aan minder antigenen blootgesteld', aldus de onderzoekers. In cijfers: in het jaar 2000 werden maar liefst 96 procent minder antigenen toegediend dan in 1980, zo stelt een rapport dat gepubliceerd werd in 2013.

Dan maar vaccinaties uitstellen of spreiden om je kind niet te veel prikjes op korte tijd te moeten geven? Het lijkt onschuldig, maar dat is het niet. Oudere kinderen krijgen bijvoorbeeld vaak koorts na een inenting tegen de mazelen of bof. En wie niet werd gevaccineerd en tóch de mazelen oploopt, heeft nadien vaak jarenlang te kampen met een verzwakt immuunsysteem.

Geen reden dus om je kind niet te laten vaccineren. Zo'n prikje verstoort hun natuurlijke afweersysteem immers niet, maar beschermt wél tegen infectieziekten. Laat die prikjes maar komen!