Eén, twee, drie, piano: waarom je kind eigenlijk op muziekles moet

doorSophie Vereyckenop 13/08/2020

In september start een nieuw schooljaar, en dat wil zeggen: nieuwe hobby's. Als we een tip mogen geven: pianoles. De kans dat je oogappel de nieuwe Bach of Chopin wordt, is misschien aan de kleine kant, maar er zijn wel heel wat andere voordelen te rapen.

Met maar liefst 88 toetsen en een wirwar aan snaren binnenin, is een piano een ware schatkist aan klanken. Dat wil echter zeggen dat het beslist geen eitje is om mooie akkoorden uit je vingers te toveren. Volgens een nieuwe studie zou het aanleren vaan een muziekinstrument kinderen ook helpen om hun taalvaardigheid bij te schaven.

'Er is heel wat bewijs dat pianolessen op jonge leeftijd niet alleen helpen om klanken en tonen in muziek te leren ontcijferen, maar ook wat taal betreft', legt één van de onderzoekers, neurowetenschapper John Gabrieli, uit. Echt verrassend is dat natuurlijk niet, aangezien het al langer geweten is dat muziek goed is voor de ontwikkeling van kinderen. 'Het specifieke voordeel van pianolessen is dat het kinderoor getraind wordt om een onderscheid te maken tussen kleine nuanceverschillen in klanken. Daarom kunnen ze de subtiele verschillen in gesproken taal ook veel beter ontwaren, en dat is natuurlijk een cruciale vaardigheid als het neerkomt op het aanleren van een nieuwe taal.'

Een voorbeeld? 'Medeklinkers zoals 't' en 'd' klinken zo gelijkaardig dat onze hersenen in een nanoseconde een beslissing moeten nemen over wat we nu eigenlijk horen. Kinderen die pianolessen namen, waren hier veel beter in dan de andere kinderen.' Dan maar iedereen op pianoles sturen? Niet per se, de onderzoekers vermoeden dat het effect gelijkaardig is bij andere instrumenten.