Examens in zicht? De do's & don'ts voor student én ouder op een rijtje
Repeteren en studeren; wie zijn best doet, zal het leren. Toch? Dezer tijden is het blokken geblazen, al loopt dat niet altijd van een leien dakje. Vader en moeder staan erbij, kijken ernaar en…weten zich met de situatie geen raad. Daarom zetten wij de do's and don'ts voor student én ouder even op een rijtje.

Dorien Jansen, pedagoog en studiecoach bij ctw Balans en vzw Zitdazo kreeg al heel wat studenten met hoofdpijn en bezorgde ouders over de vloer. Zij goot haar advies voor beiden in enkele makkelijk toepasbare tips.
Voor de student:
• Studeer in een prikkelarme omgeving, waar je zo weinig mogelijk gestoord kan worden. Voor je ligt enkel het materiaal dat je op dat moment nodig hebt. Een bureau dat bezaaid is met allerlei handboeken is immers nefast voor je concentratie, want zo denk je voortdurend aan al die andere vakken die je ook nog moet blokken. Muziek kan als achtergrondgeluid, maar vermijd een omgeving die je te sterk prikkelt. Studeren in de ene hippe koffiebar vlakbij je kot doe je liever niet. Ga daar liever een theetje drinken om je even te ontspannen.
• Leg je gsm uit het zicht, en zet hem af of op stil. Weg stoorzender!
• Zeker studenten uit het hoger onderwijs hanteren best de ’50-10’-regel: vijftig minuten studeren, 10 minuten pauze. Zet een keukenwekker: wanneer hij afloopt, zal dat steeds een welgekomen afleiding vormen én zo kom je niet in de verleiding om de hele tijd op de klok te turen. Na 3 uur neem je een langere pauze.
• Pauze is écht wel nodig. Ga niet even 10 minuutjes op het internet surfen, maar kom dat muffe bureau uit! Ga wandelen met de hond, speel even met de kat, sla even een babbeltje met je mama of kotgenoot,... als je maar even van die boeken weg bent. Zo ga je tien minuten later weer met een fris hoofd aan de slag.
• Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Analyseer voor aanvang van de examens hoe lang je je kunt concentreren, hoeveel leerstof je verzet op een uur, hoeveel nood je hebt aan een langere pauze en pas je planning daaraan aan. Een goede planning is onontbeerlijk.
• Herhaling is dat ook. Stel toetsen op voor jezelf, zeg je leerstof op, maak schema’s: als het je maar helpt om te memoriseren!
• En vooral: zoek vooraf je materiaal samen, niet op de blokdag zelf. Een printer zonder inkt, een studentenportaal dat plots plat ligt vlak voor het examen of notities die ineens pootjes gekregen hebben: dergelijke drama’s worden voorkomen met een goede planning.
• Leer sowieso niet enkel uit samenvattingen. Zo mis je de verbanden tussen de verschillende hoofdstukken. Een samenvatting die iemand anders gemaakt heeft? Iedereen heeft zijn eigen stijl, gebruikt andere afkortingen, formuleringen, … Met het uitpluizen daarvan alleen al verlies je veel tijd.
• Loopt het mis? In het middelbaar kan de leerling een leerkracht aanspreken. Elke hogeschool en universiteit heeft studentenbegeleiders die ondersteuning bieden bij faalangst, depressies, eenzaamheid,…: het is je eerste aanspreekpunt, én gratis.
• Lukt het toch niet? Externe hulp is altijd beschikbaar. Met planning- en organisatietraining kom je vaak al een heel eind, ook als je het middelbaar bent doorgefietst en nu met problemen geconfronteerd wordt.
- Sleep, eat, study and repeat: een goede nachtrust en gezonde voeding zijn de beste blokmaatjes.
Voor de ouders heeft Dorien een heel belangrijke tip. Laat de student student zijn, luidt die. 'Laat los, en geef je kinderen de kans om eens met hun hoofd tegen de muur te lopen. Ze kunnen er alleen maar uit leren. Ouders krijgen vaak maar de helft te horen van wat er op kot gebeurt, en dat is een goede zaak. Ontspanning is trouwens van enorm belang tijdens de blok. Onderschat dat niet, en laat het aan je zoon of dochter om te bepalen hoe hij of zij dat combineert met studeren. Een half dagje shoppen of zonnen? Als zij hun leerstof gezien krijgen, waarom niet?'
Waren de resultaten niet als verhoopt? Een uitbrander van formaat blijkt niet de beste respons. De pedagoge: 'Focus op wat wel lukt, niet op wat niet lukt. Geef je commentaar, doe dat dan constructief en ga samen op zoek naar mogelijke stoorzenders.'
Dorien helpt studenten beter plannen, organiseren en studeren. Meer info over haar vind je op www.dorienjansen.be.