Go green: waarom kinderen nood hebben aan een groene omgeving

doorSophie Vereyckenop 01/04/2020

Wie jonge kinderen heeft, doet er goed aan om af en toe de boslucht op te zoeken. Zeker als je zelf in een drukke stad woont. Een groene omgeving is immers niet alleen goed om een frisse neus te halen, ook de hersencellen van je kroost hebben er baat bij.

Lukt optellen en aftrekken nog niet zo goed? Vormen de maaltafels een behoorlijke uitdaging? Of is je kind gewoon flagrant gebuisd op rekenen? Het kán dat die wiskundeknobbel simpelweg ontbreekt, maar het zou ook kunnen dat je oogappel gewoon niet voldoende heeft kunnen ravotten in de natuur. Kinderen die worden opgevoed in een groene omgeving zouden meer witte en grijze stof hebben in bepaalde delen van de hersenen. In mensentaal: dat levert hen extra voordeel op voor bepaalde cognitieve functies.

Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van het Barcelona Institute for Global Health en verscheen in het vaktijdschrift 'Environmental Health Perspectives'. De conclusie? Blootstelling aan een groene omgeving heeft een positief effect op de hersencellen. 'Dit is de allereerste studie in zijn soort waarbij het verband tussen omgeving en de structuur van onze hersenen onderzocht wordt,' aldus de wetenschappers die meewerkten aan het onderzoek. 'Wie al op jonge leeftijd in contact komt met groene natuur, plukt daar later dus effectief de voordelen van.'

Zo zouden kinderen die opgroeiden in een groene omgeving meer witte en grijze stof hebben, precies in de gebieden die doorgaans geassocieerd worden met een hogere score op cognitieve testen. Meer nog: hoe meer witte en grijze stof, hoe beter hun aandachtsspanne en geheugen. Die resultaten liggen in de lijn van de verwachtingen. Een eerder onderzoek bij 2.593 kinderen tussen 7 en 10 jaar wees immers ook al uit dat kinderen die naar een school gingen met meer groen een beter concentratievermogen en geheugen hadden.

Hoe dat komt? Langs de ene kant biedt zo'n groene omgeving kinderen de mogelijkheid om hun batterijen weer op te laden, maar daarnaast is het ook de perfecte omgeving om volop nieuwe dingen te ontdekken en hun creativiteit de vrije loop te laten, vaardigheden die ook met een positieve invloed op de ontwikkeling van onze hersenen geassocieerd worden. Bovendien zijn deze gebieden minder vervuild en lawaaierig, wat ze tot de ideale leeromgeving maken.

Toch maar eens een boswandeling binnenkort?