Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Hoe overleef ik mijn tiener?

doorLynn Guillaumeop 23/12/2016

Pubermoeder Tanja vraagt zich af waar haar kleine meid naartoe is en wat ze in godsnaam met die humeurige, ogenrollende furie aanmoet. Wij schotelden haar 'Typisch Tieners' voor, een lijvig boek van de Gezinsbond dat bulkt van de adviezen en expertise. Dit zijn Tanja's ultieme toptips.

1. Probeer niet de beste vriend(in) van kind te zijn. Vrienden hebben ze al (en zijn een stuk hipper dan jij). Blijf in de eerste plaats ouder (maar dan wel de coolste) en bied je tiener een luisterend oor en een veilige plek waar hij altijd terecht kan om op adem te komen. De vaste constante dus.

2. Praten helpt altijd, maar kies je momenten. Denk eens terug aan je eigen puberteit. Ik herinner me nog goed hoe mijn ouders te pas en te onpas met me wilden praten, en hoe vervelend ik dat vond. Dus: eerst luisteren, dan pas praten. Zo krijg je een blik in hun leefwereld, of wat ze ervan met je willen delen.

3. Veroordeel de 'jeugd van tegenwoordig' niet te snel - ooit waren wij dat - en wees mee met de tijd.

4. Snapchat, vlogs, irritante Youtubecelebreties die speelgoed testen (really?!)... Toon interesse in de leefwereld van je tiener - ook al begrijp je er maar de helft van - maar wijs ook op de mogelijke gevaren van het internet. www.veiligonline.be helpt om verstandige keuzes te maken.

5. Zorg voor haalbare afspraken rond electronicagebruik. Met onrealistische regels loopt het gegarandeerd mis.

6. Onderhandel met jouw tiener: over zakgeld, op stap gaan, vrienden die blijven slapen... Op die manier leert je kind niet enkel zich goed voor te bereiden en zijn punt te verdedigen, maar voelt het zich ook betrokken bij beslissingen. Het doet je puber nadenken over wat hij écht wil én gunt jou opnieuw een blik in zijn leefwereld.

7. Volg je buikgevoel! Heb je de indruk dat er iets niet klopt met jouw tiener? Zoek dan hulp (op school, bij de huisarts, een psycholoog...). Vertrouw op je instinct.

8. Wie beweegt voelt zich niet enkel lichamelijk maar vooral ook mentaal veel fitter. Zorg ervoor dat jouw tiener genoeg beweegt. Spreek bijvoorbeeld af dat er tegenover elk computeruur een kwartier beweging staat of laat je kind een (team)sport volgen. Verplichten gaat niet lukken, maar motiveren loont wél! Misschien iets om zelf ook te overwegen?

9. Lijkt er een bom ontploft in de kamer van zoon- of dochterlief en jeuken je vingers om het zelf op te ruimen? Niet doen! Respecteer de privacy van je kind en blijf uit zijn spullen. Eens je tiener niets meer om aan te trekken heeft, moet hij wel opruimen, niet?

10. Het zijn maar hormonen die door die tienerlijven gieren. Eens die weer in balans zijn, komt het dus allemaal wel weer goed.... MAAR dat praat niet alles goed. Bijt door en hou vast aan jullie huisregels. Ze zijn nodig om goed samen te leven. Je puber blijft heus wel van je houden, ook al roept hij dat je vervelend (en oud) bent.

11. En last but not least: leve wifi! Het zal je zalige, rustige momenten bezorgen en daar is niets mis mee. Ben jij ontspannen? Dan reageren ook je kinderen kalmer.

'Typisch Tieners', Sarah Van Gysegem (Borgerhoff & Lamberights, € 24,95)