Ik lust dat wél: zo ga je om met viesneusjes
Weerklinkt bij jou telkens hetzelfde deuntje wanneer het etenstijd is? Pruillipjes, gehuil en gemopper: soms is het avondmaal een klein beetje oorlog. Daarom schieten wij je ter hulp met enkele ontmijningstips. Ontdek hier hoe je de vrede aan tafel bewaart én je kind gezond laat eten. Bon appétit!

Probleem 1: Onbekend = onbemind
Veel mama’s en papa’s kunnen het beamen: terwijl dinosaurusvormige schnitzels en andere eetbare schepsels vlot hun weg naar het kindermaagje vinden, blijft het nieuwe culinaire experiment van de kok van dienst onaangeroerd op het bord liggen. Onbekend is immers onbemind, en dus viezer dan vies. Wil je je oogappel iets nieuws laten proberen? Herhaling en enthousiasme gaan hierbij hand in hand. Weet dat de volhouder wint: hoe vaker een kind in aanraking komt met een bepaald soort eten, hoe meer het geneigd zal zijn om het eens te proeven…ooit. Betrek zoon- of dochterlief dus gerust bij het koken. Lach met de vreemde vorm van die ene wortel, of toon hoe een biet als bij toverslag van kleur verandert als je hem schilt. Eens je aan tafel plaatsneemt, is bescheidenheid absoluut overbodig. Toon aan je kind dat je van je zelfgemaakte maaltijd geniet, dan zal het veel sneller geneigd zijn om te proeven. Monkey see, monkey do, weet je wel.
Probleem 2: Niet alleen het uiterlijk telt
Aardbeien zijn walgelijk, maar snoepjes met wat extract van dit fruit in zijn de lekkerste ter wereld. Herkenbaar? Fruit en groenten kunnen nu eenmaal niet op tegen de kleurrijke verpakkingen en uitnodigende vormen van ongezonde snacks. Focus daarom niet op hoe fruit en groenten smaken of eruitzien, maar wel op wat ze voor je kind kunnen doen. Van wortels krijg je mooie oogjes; van spinazie word je groot en sterk: cliché o cliché, maar uiterst effectief!
Probleem 3: Wispelturige etertjes
Vorige week was paprika het allerlekkerste ter wereld. Gisteren trok je kind na het eten ervan een gezicht alsof je het vergif wilde voeren. Ha, die wispelturigheid van onze kleinste tafelgenoten! Blijven aandringen of kwaad worden heeft hier geen zin. Haal het ingrediënt in kwestie gewoon een paar weken van het menu en geef het later een nieuwe kans. Hoe meer honger je kind op dat moment heeft, hoe groter je slaagkans.
Probleem 4: Verandering van spijs doet eten
Tenzij je vijf bent, want dan is spaghetti het allerlekkerst. Zo lekker dat je het élke dag wilt eten en je niets anders op je bord duldt. Lijkt deze situatie jou uit het leven gegrepen? Schik het bord van je kind dan eens volgens de 1/3de regel: twee derde ervan bestaat uit een favoriet gerecht; een derde ervan wordt ingenomen door iets nieuws. Hier mag je het spel trouwens best sluw spelen: frietjes van zoete aardappel zijn ook frietjes, toch?
Probleem 5: Klaar na drie hapjes
Kleine eter? Geen probleem! De ‘eerst bordje leegeten, dan pas van tafel’-regel is anno 2017 helemaal achterhaald. Dat niet alles op is, hoeft dus geen probleem te zijn. Meer nog: hoe kalmer je zelf blijft, hoe sneller je kind eten met positieve gevoelens zal associëren.