Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Kinderen? Zo hou je je huis proper (of toch ongeveer)

doorValérie Wautersop 22/02/2017, laatst bijgewerkt op 20/02/2017

Wie kinderen in huis heeft weet dat het nooit meer wordt zoals voorheen. De staat van de woonkamer bedoelen we dan. Op goeie dagen tref je hier en daar een verdwaald stuk speelgoed aan, op slechte dagen is de woonkamer simpelweg een waar slagveld. Met deze tips bewaar je toch min of meer de orde... en je verstand.

1. Voer een rotatiesysteem in
Om één of andere reden verandert je huis kort na de komst van je eerste kind in een kleine speelgoedwinkel. Allemaal goed en wel, moest je kind ook effectief met elk stuk speelgoed spelen. Voer daarom een rotatiesysteem in, waarbij je 3/4 van het speelgoed verbergt en elke week iets nieuws tevoorschijn haalt. Vergeet niet het oude speelgoed weer op zolder te verstoppen om het overzicht te bewaren.

2. Zoek een plek voor alles
Zorg ervoor dat elk stuk speelgoed een vaste plek heeft in huis, en leer je kind meteen ook aan om op het einde van de dag alles weer in de daarvoor voorziene bak of mand op te bergen. Of doe het na vijf keer gillen 'dat het nu echt wel tijd is om op te ruimen' gewoon zelf, want we weten allemaal dat dat sneller gaat.

3. Vergeet de keuken niet
Kinderrommel beperkt zich niet tot enkel en alleen maar speelgoed. Doe daarom elke paar maanden een grote schoonmaak in je keuken om lekkende bekertjes en brooddozen zonder deksel naar de vuilbak te verhuizen.

4. Beperk het speelgoed dat je in huis haalt
Het geheim van een rommelvrij huis? Niet zomaar alle rommel aanvaarden die je cadeau krijgt. Krijgen je kinderen voor hun verjaardag een afschuwelijk schreeuwerig stuk speelgoed cadeau? Aanvaard het met de glimlach, laat je kinderen er een dagje mee spelen (en zorg dat je er een schattige foto van maakt!) en voer het vervolgens af via een tweedehandssite of geef het aan een organisatie die minderbedeelde kinderen helpt.

5. Stel zelf het goede voorbeeld
Wanneer je zelf je eigen spullen overal in huis laat rondslingeren vinden je kinderen het maar normaal dat zij dat ook doen. Stel dus zelf het goede voorbeeld en ruim eerst je eigen rommel op.