Knuffels van papa zijn even belangrijk als die van mama

doorLiesbeth De Corteop 21/02/2020

Oppakken, knuffelen en zachtjes over het wangetje strelen. We weten al langer dat fysiek contact bij een baby superbelangrijk is. Zowel met de mama als de papa, blijkt uit nieuw onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel. 

Baby’s hebben veel huidhonger. Oftewel: behoefte aan lichamelijk contact. En zowel een knuffel van de mama als de papa heeft een positief effect. Dat heeft een nieuwe studie van professor Martine Van Puyvelde van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), in samenwerking met de Universiteit van Liverpool, aangetoond. 

Fysiek contact is niet alleen fijn voor de ouders en de baby, het is ook cruciaal voor de ontwikkeling van een kind. Aanrakingen van ouders zorgen voor de optimale ontwikkeling van het parasympathische zenuwstelstel, dat instaat voor rust en recuperatie van het lichaam. Dankzij het fysiek contact zijn de kinderen op latere leeftijd bijvoorbeeld beter bestand tegen stress.

Voor het onderzoek werden 25 mama’s en 25 papa’s gevraagd om hun kind vast te pakken en te strelen. Voor, tijdens en na de aanraking werd dan onder andere het hartritme en het ademhalingsritme van de baby gemeten. Zowel bij de moeders als bij de vaders daalde het hartritme en het ademhalingsritme van het kind tijdens en na het strelen. Op videobeelden werd ook duidelijk dat beide ouders hun kind intuïtief op dezelfde plekken en op dezelfde manier aanraken.

“We willen papa’s aanmoedigen om actief bij te dragen aan de zorg van een pasgeboren baby. Vandaag zijn vaders al veel meer aanwezig dan in het verleden, maar er heerst nog steeds een zekere voorzichtigheid. Moeders hebben een fysiologische voorsprong met het kleintje door de zwangerschap, redeneert men soms”, stelt VUB-professor Van Puyvelde.