Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Mag je jouw verzorgingsproducten gebruiken bij je baby?

doorRedactieop 15/02/2020

De huid van onze allerkleinsten is bijzonder fragiel en verdient extra aandacht en bescherming. Moet je daarom aparte producten kopen voor je baby? En hoe kies je uit het overaanbod de juiste?

Waarom is een babyhuid zo fragiel? De Franse kinderdermatoloog dr. Olivia Boccara legt uit: ‘Een babyhuid heeft specifieke kenmerken, in het bijzonder haar verhouding oppervlakte-gewicht, die dubbel zo groot is als bij een volwassene. Dit bevordert zowel de absorptie als het warmte- en vochtverlies. De zweetklieren zijn nog niet matuur, waardoor baby’s minder transpireren en dus gevoeliger zijn voor temperatuurschommelingen. Jonge kinderen en zeker baby’s hebben ook minder actieve melanocyten, waardoor hun huid gevoeliger is voor UV-stralen dan die van oudere kinderen en volwassenen.’*

Een huid die zoveel dunner, droger en gevoeliger is, verdient een aangepaste verzorging. Houd daarom zeker rekening met deze tips wanneer je voor je baby een product koopt:

• Kies formules met een minimum aan ingrediënten. Hoe minder je baby aan allerlei bestanddelen blootgesteld wordt, hoe kleiner de kans op irritatie.

• Zoek naar het label ‘hypoallergeen’, wat betekent dat de ingrediënten geselecteerd werden om allergische reacties tot een absoluut minimum te beperken.

• Ook de verpakking speelt een rol: hoe meer de verpakking het gevaar op bacteriële besmettingen kan beperken, hoe minder conserveermiddelen een formule nodig heeft. En hoe kleiner het risico op irritaties.

Moeten al die babyproof producten per se uit een gamma exclusief voor baby’s komen? Nee hoor, sommige merken creëren zachte formules voor het hele gezin. Lekker makkelijk.

*Bron La Roche-Posay

Nappy Balm met organische honing (€ 9,99 voor 50ml) Babee Nature.