Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Mamablog: die verdomde babynageltjes

doorMelanie Goethalsop 20/10/2017

Elke week gunnen onze redactrices je op vrijdag een inkijk in hun leven zoals het is, mét kinderen. Vandaag is redactrice Mélanie (28) aan de beurt. Zij is mama van de tweeling Aster en Ramses (10 maanden).

© StudioPaus

Boodschap van algemeen nut aan alle kersverse moeders: ‘Geniet van die eerste vier tot zes weken na de geboorte!’ Natuurlijk: ‘Hoe kleiner de baby, hoe schattiger.’ Maar vooral: ‘Je hoeft die veel te kleine vinger- en teennageltjes nog niet te knippen!’

Het advies van Kind & Gezin luidt: ‘Het knippen van de nagels is meestal pas nodig vanaf 4 à 6 weken. Begint een baby zich te krabben, knip zijn nageltjes dan voorzichtig. Krabt een baby zich vaak, doe hem dan katoenen wantjes aan.’ Geniet er dus van, dames! Van die eerste weken. Helaas zijn die hier al lang voorbij. Mijn zoontjes zijn ondertussen tien maanden oud en hun - nog steeds verdomd kleine - nagels hebben zowat wekelijks een knipbeurt nodig.

Een medemama deelt met haar volgers op Instagram hoe groot haar hekel aan babynageltjes wel niet is: ‘Ik heb weer in een klein vingertje geknipt. Ik. voel. me. zo. schuldig.’ Haar bericht is véél te herkenbaar. Als het aan mij lag droegen Ramses en Aster nu nog krabwantjes. Dag en nacht. Gewoon, omdat ik dan niet aan het knippen hoef te slaan. Maar zulke wantjes maken spelen moeilijk en de wildgroei van babynagels toestaan is sociaal minder aanvaard, dus heb ik een andere oplossing bedacht.

Uitbesteden die handel! En dus knipt mijn lieve schoonmoeder nu elke week maar liefst 40 mininagels. Gewoon, omdat ik dat niet durf. Je zou kunnen denken dat ik mijn verantwoordelijkheid als mama op die manier ontloop. Maar in zowat elke onderbroek in mijn lade, zit achteraan een klein of minder klein gat. Ik vind het blijkbaar extreem moeilijk om die vervelende kledingetiketten daar netjes uit te knippen. Je snapt, ik ben niet de handigste thuis en de schaar is niet mijn beste vriend.

Dus eigenlijk ben ik net een uiterst verantwoordelijke moeder. Want was zelfkennis niet het begin van alle wijsheid?

© StudioPaus

Een laatste tip voor alle mama's die niet op sympathieke schoonmoeders kunnen rekenen: probeer het eens terwijl ze slapen!