'Mijn kind moet niet delen met jouw kind'

doorMelanie Goethalsop 12/08/2017

In een Facebookpost vertelt Alanya Kolberg, de mama van Carson, dat ze vindt dat haar zoontje zijn speelgoed niet moet delen met andere kinderen in de speeltuin. In plaats van de lieve vrede te bewaren en conflict te vermijden door altijd alles te delen, geeft Kolberg haar zoon liever een andere boodschap mee.

Kolberg schrijft: "Zodra we het park in wandelden, werd Carson door minstens zes andere jongens benaderd. Ze eisten allemaal dat hij zijn transformer, een minecraft figuurtje en een truck met hen zou delen. Hij was duidelijk overweldigd en hield zijn speelgoed dicht tegen zijn borst, terwijl de andere jongens ernaar graaiden. Hij keek naar mij.

Quote

"Je mag nee zeggen!"

'Je mag nee zeggen, Carson,' zei ik. 'Zeg gewoon nee. Meer moet je niet doen.' Natuurlijk kwamen alle jongens zodra hij 'nee' had gezegd, naar mij om hem te verklikken. Ze kwamen me vertellen dat hij niet wilde delen, maar het enige wat ik zei was: 'Hij hoeft niet met jullie te delen. Hij zei neen. Als hij wil delen, zal hij dat wel doen.'

Quote

"Jullie bekogelen me met boze blikken en zijn er duidelijk van overtuigd dat mijn zoon en ik geen manieren hebben, maar wie is hier eigenlijk onbeleefd?"

"Die reactie bezorgde me meteen enkele boze blikken van andere ouders. Maar dit is hoe ik erover denk: stel dat ik, als volwassene, het park binnenwandel terwijl ik een broodje eet, ben ik dan verplicht om mijn lunch te delen met vreemden in het park? Nee. Zou een goedgemanierde volwassene, een vreemde, me zomaar mijn sandwich afnemen en onthutst kijken als me wegtrek? Ik denk het niet. Jullie bekogelen me met boze blikken en zijn er duidelijk van overtuigd dat mijn zoon en ik geen manieren hebben, maar wie is hier eigenlijk onbeleefd? Diegene die weigert zijn drie speeltjes aan zes vreemden te geven of de zes vreemden die speelgoed opeisen dat eigenlijk niet van hen is?"

"We moeten kinderen leren hoe ze kunnen functioneren als volwassenen. En ik ken zeker enkele volwassenen die als kind duidelijk nooit hebben leren delen, maar ik ken nog veel meer volwassenen die nooit hebben geleerd hoe ze nee kunnen zeggen, hoe ze grenzen moeten trekken en voor zichzelf kunnen zorgen. Zelf hoor ik ook bij die laatste groep."

"In elk geval, Carson bracht de speeltjes enkel mee om te delen met het dochtertje van mijn vriend. We hadden met hen afgesproken in het park. Hij wou zijn speelgoed niet delen met die andere jongens, omdat hij zo enthousiast was om haar ermee te verrassen."