Na de fidget spinner is de ‘Pop It’ de nieuwste hype op de speelplaats: “Het kalmeert de hersenen van je kind”, zegt pedagoog

doorRedactieop 23/02/2021

Een siliconen speelgoedje bedekt met bolletjes die je kan indrukken, net zoals bubbelfolie. Meer is het niet. Toch is ‘Pop It’ momenteel razend populair op alle speelplaatsen. Ze bestaan in alle vormen, maten en kleuren en elk kind moet en zal er eentje hebben. De trend waaide over uit de Verenigde Staten en vond wederom zijn oorsprong op TikTok, de favoriete app van kids en jongeren. Wij vroegen aan Marijke Bisschop, pedagoog en gedragstherapeut, of het spelletje echt zo effectief is tegen stress als gezegd wordt.

Enkele jaren geleden deed de fidget spinner zijn intrede. Hoewel we plots elk kind met het tollende accessoire zagen, verdween de trend even plots als dat hij opkwam. ‘Fidget’ betekent letterlijk ‘zenuwlijer’, ‘iemand die niet stil kan zitten’ of ‘een zenuwachtige toestand’. Ook de ‘Pop It’ behoort tot de ‘fidget-familie’: een spelletje dat een ontspannend effect op de hersenen van een kind kan hebben. 

Speelgoedje of stressbal?

“Ik krijg een goed gevoel als ik het geluid van de ‘Pop It’ hoor”, zegt de jonge Yentl in Karrewiet. “Als je een toets hebt, is even 'poppen’ wel handig, dan komt de toets helemaal in orde", zegt Finne. Kinderen zijn helemaal gek op de ‘Pop It’, maar is het speeltje ook echt zo effectief tegen stress als ze beweren? “Repetitieve spelletjes die je met je vingers kan doen zonder na te denken, werken altijd goed”, zegt pedagoge Marijke Bisschop. “Wij volwassenen tekenen of schrijven op een notitieblokje met ons potlood. Dat heeft hetzelfde kalmerende effect.”

“Kinderen zoeken altijd iets om hersenloos mee bezig te zijn. Ze zijn graag met hun vingers bezig: dat is een automatisme én het leidt hen af. Het 'pop’-geluidje is de kers op de taart: dat kalmeert de hersenen. Voor autistische kinderen of kinderen met contactmoeilijkheden kunnen spelletjes zoals ‘Pop It’ enorm heilzaam zijn. Anders gaan ze andere stimuli zoeken, zoals schudden met hun hoofd, of met hun lichaam repetitief bewegen.

‘Pop It’ of Playmobil?

“Ik heb zelf ook ‘Pop It’ besteld voor mijn praktijk, ze komen vandaag toe”, zegt Bisschop. “Ik ga ze tijdens de consultaties neerleggen en zien wat voor effect het heeft. Volgens mij vliegen de kinderen er direct op af. Maar ik denk niet dat het een blijvend speelgoedje is. Het is eerder een hebbeding. Zo snel als het verschijnt, verdwijnt het waarschijnlijk weer, net als de fidget spinner. Die liggen nog altijd op de speeltafel tijdens mijn consultaties, maar kinderen nemen ze nog zelden vast. Ze hebben het snel gehad met dat spelletje.”

“Antistress-spelletjes zijn nu heel populair, maar ook die hype gaat zo weer voorbij. In mijn praktijk zie ik dat kinderen het meest blijven spelen met het standaard speelgoed dat ik al mijn hele carrière heb: Lego, treintjes, poppen, Playmobil. Al veertig jaar lang spelen kinderen daar graag mee, omdat ze hun fantasie de vrije loop kunnen laten gaan. Dat imaginair spelen blijven ze toch het leukst vinden. De ‘Pop It’ is leuk, ontspannend, aantrekkelijk, nieuw. Je kan ermee spelen en je vriendje heeft het ook. Maar het is zeker geen wondermiddel dat onze kinderen gaat redden van de coronastress”, besluit Bisschop.