Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Ook melktandjes verdienen een tandartsbezoek

doorMaurane Vallezop 30/05/2017, laatst bijgewerkt op 23/05/2017

4 op de tien kleine Belgen heeft op vierjarige leeftijd nog geen bezoek aan de tandarts gebracht. Nochtans is het heel belangrijk dat je met je kind vanaf een vroege leeftijd deze bezoekjes onderhoudt. Een kind zou ongeveer rond zijn 2 jaar voor de eerste keer naar de tandarts moeten. Gebeurt dat niet, dan is de kans groot dat het tegen zijn 7 jaar al 1 of meerdere gaatjes moet laten vullen.

Pexels

Ondanks de gratis tandzorg voor kinderen, die de toegankelijkheid vergroot, blijkt dat het gebit van onze kinderen erop achteruit gaat. De cijfers uit het jaarlijkse onderzoek van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, verduidelijken de huidige situatie van de gebitgezondheid van de Belgische kinderen.

38%
Op 7-jarige leeftijd werden al 4 op de 10 kinderen behandeld voor een gaatje. De kans op gaatjes bij kinderen uit gezinnen met een bescheiden inkomen is nog eens dubbel zo groot, 62% tegenover 35% bij welgestelde gezinnen. Dit wil dus zeggen dat de gezondheid van het gebit samengaat met de sociale kwetsbaarheid van het gezin.

42%
Zoveel Belgische kinderen gingen voor hun 4 jaar niet naar de tandarts, dit terwijl Kind en Gezin het eerste bezoek aanraden rond de tweede verjaardag. Eventuele tandaandoeningen moeten tijdig worden opgespoord om slechte tand- en mondgezondheid in de toekomst te vermijden.

54%
Slechts 1 op de 2 kinderen brachten in 2015 een bezoek aan de tandarts. Bij gezinnen met een lager inkomen lag het cijfer nog lager, daar ging slechts 44% op doktersbezoek. Dit zijn heel opvallende cijfers, aangezien er aangeraden wordt om minstens eenmaal per jaar een bezoek in te plannen, en de overheid maatregelen nam om financiële drempels weg te werken.

Orthodontie in de lift
55% van de tieners startte of beëindigde in de laatste vijf jaar een orthodontische behandeling, met als gevolg vaak een heel gepeperde rekening voor de ouders. Een Belgisch gezin geeft gemiddeld zo’n 1.375 euro per kind uit aan dergelijke behandelingen, wat in sommige gevallen simpelweg kan vermeden worden door geregelde bezoeken aan de tandarts.

De tandarts, je ‘vriend’
Ook al gaan we absoluut niet graag, en hebben heel wat mensen schrik van de tandarts (ja, ook volwassenen), is het belangrijk om te onthouden dat hij het beste met ons voorheeft. Preventie van jongs af aan is van het grootste belang voor een goede mond- en tandgezondheid. Vergeet daarom niet om voor je kleine spruit en jezelf een afspraak te maken!