Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

SOS Luizen: zo raak weer verlost van deze kriebelbeesten

doorValérie Wautersop 08/10/2020

Wie kinderen heeft voelt het vast al van ver kriebelen: samen met het nieuwe schooljaar is ook het luizenseizoen weer aangebroken. Met deze tips raak je weer verlost van deze kriebelbeesten.

1. Blijf kalm

Breekt het angstzweet je spontaan uit wanneer je je kind in z’n haar ziet krabben? Probeer dan niet te panikeren wanneer je kind effectief met luizen thuiskomt. Bekijk de strijd tegen luizen als een oorlog op verschillende fronten. Je moet immers niet alleen de volwassen luizen, maar ook de neten verwijderd krijgen, en dat gaat niet altijd even makkelijk. Paniek helpt in dat geval allerminst. Bereid je dus voor op een strijd van ettelijke dagen of weken, want een nieuwe luizenplaag kan al ontstaan nadat je 1 neet gemist hebt. Ga dus kalm en systematisch te werk, voor een grotere kans op succes. 

2. Lang leve de luizenkam

Stap 1 in de strijd tegen de luizen is vaak de allerergste. Met een luizenkam moet je immers de beestjes 1 voor 1 uit het haar verwijderen. Neem hiervoor zeker voldoende tijd, zodat je alle luizen en neten verwijderd hebt. 

3. Olijfolie

Olijfolie werkt perfect om levende luizen te doden. De olie zorgt er immers voor dat luizen niet langer kunnen ademen, omdat hun luchtkanalen verstopt raken door de olijfolie. Let er wel op dat je de lokken van je kind ’s nachts rijkelijk voorziet van een olielaagje, en hen vervolgens met een douchekapje op naar bed stuurt. Luizen kunnen immers ettelijke uren overleven zonder te ademen. Kam daarna het haar ook uit om neten te verwijderen. Dat zou dankzij de olie trouwens makkelijker moeten gaan, omdat deze ervoor zorgt dat ze makkelijker van de haarschacht loskomen. 

4. Luizenshampoo
Eens je het merendeel van de luizen en neten verwijderd hebt kan je het haar behandelen met een goede luizenshampoo of spray.

5. Haardroger

Warme lucht is erg efficiënt voor het doden van neten. Maar liefst 98% van de neten in het haar worden gedood nadat het haar uitgebreid gedroogd word met warme lucht. Gebruik deze methode na het kammen en een behandeling met luizenshampoo, want voor het doden van levende luizen is warme lucht veel minder effectief. 

6. Haargel

Net als olijfolie zorgt haargel ervoor dat luizen langzaam stikken. Breng een royale laag aan op de hoofdhuid en haarlengtes, doe je kind een douchekapje op en stuur het zo naar bed. Wanneer de ochtend aanbreekt zouden de meeste luizen gestikt moeten zijn, en kan je ze makkelijk uitkammen. Volgens hetzelfde principe zou je ook mayonaise kunnen gebruiken, al zijn de meningen over de werking hiervan erg verdeeld. 

7. Afwasmiddel

Afwasmiddel doodt geen luizen of neten, maar doet wel wonderen om al het vette goedje (gel, olijfolie,mayonaise,…) dat je in het haar van je kinderen smeerde weer verwijderd te krijgen. Bovendien zou afwasmiddel ook helpen om neten makkelijker te doen loskomen van de haarschacht of de hoofdhuid. 

8. Azijn

Een andere manier om neten makkelijker te doen loskomen is azijn. Breng (al dan niet verdund met water) aan op het haar, en kam vervolgens goed door met de luizenkam. 

9. Wat met je huis?

Nee, je hoeft je huis niet chemisch te laten reinigen eens er een besmet kind in binnenloopt. Luizen kunnen maximaal 24 uur zonder het bloed van hun gastheer overleven. Dat wil zeggen dat je enkel die dingen die rechtstreeks in aanraking kwamen met de besmette persoon grondig moet reinigen. 

Was beddengoed, petjes, mutsen, sjaals, kledij en handdoeken en steek ze vervolgens in de droogkast. Laat kammen en borstels in heet water met zeep weken. Stofzuig de vloer, kussens, zetels en autostoelen grondig. Steek dingen die je niet kan wassen -zoals bijvoorbeeld bepaalde knuffels- in een zak die je vervolgens goed afsluit en twee weken apart laat staan. 

10. Preventie

Luizen komen net zo graag in een proper huis als in een vuile woning. Een luizenplaag heeft dus absoluut niets te maken met hygiëne. Het enige wat echt helpt bij het voorkomen van luizen is het vermijden van hoofd-tegen-hoofd contact. Zorg daarnaast voor dat luizen het moeilijk hebben om van het ene hoofd naar het andere te kruipen: doe lange lokken netjes in een paardenstaart of vlecht, deel geen kam, muts, pet, sjaal of hoofdkussen. Doe daarnaast regelmatig enkele druppels tea tree olie op lokken, want dit heeft een geur waar luizen absoluut niet van houden.