Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Tips van mama's voor mama's: 5 toptips om je kroost te entertainen

doorValérie Wautersop 07/04/2020

Heel wat ouders werken noodgedwongen van thuis, terwijl hun kroost op de achtergrond rondloopt. Kleuters die vragen om geëntertaind te worden, of pubers die moeten studeren. Geen gemakkelijke combinatie. Daarom bundelden de mama-journalisten van de redactie hun beste tips om je kinderen de komende dagen en weken bezig te houden. Wij bundelden hier onze 5 leukste tips.

1. De quarantaine-bingo

“Mamaaaaaaaaa, ik heb honger”, “Komt er iemand mijn poep afkuisen?!”, “Ik verveeeeeeeel mij!”. Wie kinderen heeft herkent de uitspraken vast wel die ettelijke keren per dag door huis vliegen. Nu jullie 24 op 24 samen thuis  zijn is het tijd om van de nood een deugd te maken. Wij stelden een quarantainebingo samen die je kan afprinten en invullen. Kaartje vol? Dan mag je jezelf belonen met iets leuks!

2. Minibar voor je kroost

Na enkele weken in quarantaine is het inmiddels wel duidelijk: onze kroost heeft honger. Altijd en overal. Wie slim is  en -min of meer- ongestoord wil kunnen doorwerken, bedenkt dus best een plan. 

Het plan dat wij je vandaag voorschotelen is verrassend simpel en effectief. De tijd die je anders ’s ochtends (of ’s avonds) spendeert aan het klaarmaken van de brooddozen gebruik je nu om ‘de minibar’ te vullen. De minibar waarover we het hebben is echter niet gevuld met alcoholische drankjes of prijzige doosjes Pringles, maar zit wel boordevol gezonde snacks. Reserveer een hoekje of bakje in je koelkast voor snacks die ‘altijd kunnen’. Denk hierbij aan kerstomaatjes, stukjes komkommer, voorgesneden fruit, yoghurt of eventueel een kaasje. Laat je kinderen zichzelf bedienen, zo hoef jij ook niet elke keer vanachter je computer, wanneer er iemand honger heeft. 

Omdat er naar school ook altijd een koekje mee mag, kan je eventueel ook een beperkte voorraad met minder gezonde versnaperingen voorzien. Leg je kinderen daarbij uit dat op écht wel op betekent, en dat ze hun koekjesrantsoen maar beter over de hele dag kunnen verspreiden. 

3. Yoga voor de kleinsten

Relax, alles komt altijd goed. Ook als je nog voor een behoorlijk aantal weken in je kot moet blijven. Lopen je kinderen stilaan de muren op van het binnenzitten? Of loop jij misschien een klein beetje de muren op van hen? Dan is het een goed idee om met z’n allen even te pauzeren en weer naar adem te happen. Dat kan je bijvoorbeeld doen met de yogafilmpjes die je op de Facebookpagina ‘Fladderfilmpjes’ kan terugvinden. Yogalerares Sarah post er samen met haar dochters regelmatig een yogaroutine die niet alleen leuk, maar ook bijzonder toegankelijk is voor wie misschien nog geen ervaring heeft met yoga. 

4. Disney tekencursus

Heb je echte Disneyfans in huis? Dan hebben wij goed nieuws voor jou. Disney geeft immers gratis lessen zodat je kunt leren om onder andere Mickey, de geest uit ‘Aladin’ en Elsa uit ‘Frozen’ te tekenen.

Echte Disney-animatoren geven tekst en uitleg en leggen je kroost stap voor stap uit hoe ze een echt Disneypersonage op papier kunnen zetten. De lessen duren 10 tot 20 minuten en al wat je ervoor nodig hebt is een blad papier en een potlood. Klinkt ongetwijfeld als muziek in de oren voor alle moeders en vaders die tot vervelens toe gedwongen werden om kleurplaten te printen of zelf tekeningen te maken om hun kroost te entertainen. 

Bovendien is je kind met deze opdracht een tijdje creatief bezig, en moet jij je alvast een tikkeltje minder schuldig voelen omdat je nu écht wel even moét doorwerken. De volledige ‘how to draw’-playlist vind je via deze link. Hieronder delen we alvast enkele van onze favorieten. 

5. Delegeer je huishoudelijke klusjes

Nu we (bijna) met z’n allen thuis zijn is het ideale moment aangebroken om je kind wat meer verantwoordelijkheden te geven in het huishouden. Maar al te vaak doen we alles namelijk ‘snel even zelf’ omdat dat nu eenmaal makkelijker is dan te wachten tot je kind in slakkentempo z’n bed heeft opgemaakt of de afwasmachine heeft uitgeladen. 
Voor ouders die niet weten waar beginnen met die takenlijst geven we een handig overzicht mee van wat de meeste kinderen zouden kunnen op een bepaalde leeftijd.

Leeftijd van 2 tot 3 jaar:
- hun speelgoed opruimen
- hun vuile was in de wasmand doen
- helpen de huisdieren te voederen
- gemors schoonmaken (met behulp van de ouders)
- helpen het bed op te maken

Leeftijd van 4 tot 5 jaar:
witte van donkere was scheiden (en kousenparen bij elkaar zoeken nadat ze gewassen zijn)
- oppervlaktes afstoffen
- planten water geven
- de vloer vegen met een kleine borstel
- helpen met de tafel te dekken en af te ruimen

Leeftijd van 6 tot 7 jaar:
- hun bed opmaken
- helpen hun brooddoos te maken
- was opvouwen
- kamers stofzuigen
- de vaatwasser leegmaken (en dingen die ze niet kunnen wegzetten aan hun ouders geven)

Leeftijd van 8 tot 9 jaar:
de vaatwasser inladen
- bladeren harken
- hun was wegleggen
- de boodschappen uitladen en op de juiste plaats zetten
- de vuilnisbak buitenzetten

Leeftijd van 10 tot 12 jaar:
de vloer dweilen
- eenvoudige maaltijden bereiden (onder toezicht!)
- het beddengoed verversen
- de auto wassen en reinigen binnenin
- het toilet schoonmaken

13 jaar en ouder:
kleding strijken
- de was doen (de delicate stuks was je beter zelf)
- het diner klaarmaken
- de ramen wassen (op de benedenverdieping)
- de vaatwasser aanzetten