Veilig onderdak: zo kies je de juiste fietshelm voor je kind

doorNathalie Topsop 18/10/2018

Hij is er weer, de stoet van fluohesjes, boekentasjes en jeugdige gezichtjes die zich al fietsend naar school begeeft. De meeste lachebekjes zijn dezer dagen - gelukkig! - van een kleurig hoofddeksel voorzien. Opvallen doen de fietshelmen zeker, maar echt veilig zijn ze niet altijd, zo blijkt uit een test van consumentenorganisatie Test-Aankoop. Met deze tips breng je daar verandering in.

'Het maakt niet uit of je alleen of in groep rijdt, in de stad of op het platteland: de helm is een onmisbaar veiligheidsaccessoi- re. 80 % van de overlijdens na een fietsongeval is het gevolg van een schedelletsel. Volgens een onderzoek van het American College of Surgeons vermindert de helm het risico op een ernstig letsel na een val met de fiets met 58 %. De helm kan de ernst van hoofdverwondingen dus fors beperken. Op voorwaarde natuurlijk dat hij correct wordt gedragen ... en voldoende bescherming biedt', benadrukt Test-Aankoopwoordvoerder Simon November. Helaas loopt het op dat laatste vlak nog vaak mis, concludeerde de consumentenorganisatie na een uitgebreide test. Van de twaalf exemplaren die onder de loep genomen werden, buisden maar liefst acht. Toch voldoen ze volgens Europa allemaal aan de norm, die Test-Aankoop echter hopeloos verouderd noemt.

'Er wordt uitgegaan dat een kind lineair, dus van boven naar onder, valt. Maar dat komt in het echte leven zelden voor. Valt een kind van zijn fiets, dan gebeurt dat zijdelings. Er is daarbij een schuine impact op de helm, maar die wordt niet getoetst.' Test-Aankoop deed dat wel. De ‘KED Puky-ph1’- kinderfietshelm kwam met een letselrisico van dertig procent en een score van vier op vijf als beste uit de test. Ook de ‘Scott Spunto’ deed het goed, met dezelfde score en een letselrisico van 36 procent.

Reden tot ongerustheid is er echter niet, onderstreept Simon November. 'Een fietshelm dragen - welk exemplaar dan ook - is véél beter dan geen. Wij reiken gewoon de tools aan om de beste keuze te maken.'

En die keuze, die maak je zo:

1. De helm moet bij een val of aanrijding goed op het hoofd blijven zitten. Anders heeft hij geen nut. Controleer in de winkel dat hij niet van zijn aanvankelijke positie schuift, naar voor, naar achter of opzij, wanneer het kind het hoofd schudt.

2. Alle helmen kunnen worden aangepast aan de maat van de drager. Dat gebeurt meestal met een riem die van binnenin verstelbaar is. Toch pas je in de winkel best verschillende modellen, want je helm moet echt goed passen. Er zijn al helmen voor een hoofdomtrek van 44 centimeter.

3. Fabrikanten sparen geen moeite om de vorm en kleur af te stemmen op het jonge publiek. En maar goed ook. Want felle en reflecterende kleuren zijn beter zichtbaar in het verkeer. Een helm is dus het liefst zo opvallend mogelijk. Kies tegelijk een exemplaar dat zo rond mogelijk is. Versieringen als haaienvinnen of horens zijn nergens voor nodig.

4. De helm moet worden vervangen na een val of krachtige schok, ook al is er geen schade te zien. Zijn schokdempend vermogen volstaat dan immers niet meer om het hoofd te beschermen.

5. De openingen in de helm brengen het hoofd verkoeling op warme zomerdagen. Een beschermend netje kan kleine hoofdjes soms beschermen tegen opdringerige insecten.

6. Wat voor nut heeft een helm als hij bij de minste schok loskomt? Trek voor de aankoop eens krachtig aan de riemen om te controleren of de sluitingen genoeg weerstand bieden. Ook die moeten trouwens goed passen. Controleer om de twee à drie maanden na aankoop, want een kind groeit snel.

7. Naast bescherming moet de helm eveneens comfort bieden. Anders zal je kind hem niet willen dragen of al
snel afzetten. Een kinband voorkomt dat de huid vast komt te zitten in het slotje. Een zonneklep - die soms afneembaar is - beschermt tegen de zon, maar kan de zichtbaarheid verminderen.

8. Staar je zeker niet blind op de prijs: het duurste exemplaar is niet noodzakelijk het beste.