Verloopt lezen niet van een leien dakje? Pas dan dit trucje eens toe

doorNathalie Topsop 16/01/2018

Wanneer het op luidop lezen aankomt, kampen heel wat kinderen met plankenkoorts. Jammer, want onderzoek toont aan dat kinderen die vaak lezen betere resultaten halen op school. Verrassend is dat allerminst, de manier waarop je kind zijn leesvaardigheid kan trainen is dat wel: door voor te lezen aan de hond des huizes, zo adviseert de Universiteit van Californië.

Regelmatig de boeken induiken is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van een kind omdat het een zelfversterkend effect creëert: hoe meer het leest, hoe beter het erin wordt en hoe meer plezier het er waarschijnlijk in zal hebben. En dus zal het kind daardoor vaker een boek nemen ter ontspanning, wat op latere leeftijd heel wat voordelen oplevert. Zo tonen verschillende studies aan dat kinderen die graag lezen het later beter doen op school. Jonge lezers blijken beter in schrijven, tekstbegrip en grammatica en beschikken over een bredere woordenschat. Ook hun algemene kennis en begrip van andere culturen zou hoger zijn dan die van niet-fervente lezertjes aldus een onderzoek van het Britse Ministerie van Onderwijs uit 2012.

Helaas is het in tijden van tablets en apps er niet makkelijk op geworden om je kroost aan het lezen te krijgen. Heel wat kinderen zien lezen als een verplicht nummertje dat zo snel mogelijk afgehandeld moet worden. Laten ouders hen voorlezen, dan leidt dat vaak tot frustratie langs beide kanten. Een scenario dat zich ook in jullie huiskamer afspeelt? De hond des huizes zou wel eens de redder in nood kunnen zijn, zo beweert de Universiteit van Californië. De afdeling Dierengeneeskunde deed er onderzoek naar de manier waarop honden een positieve invloed kunnen hebben op de opvoeding van kinderen, en kwam tot een vrij verrassende bevinding: honden blijken immers het ideale voorleespubliek. Niet alleen heeft de aanwezigheid van Fifi of Max een kalmerende invloed.

Terwijl ouders vaak geneigd zijn om op uitspraak- of intonatiefouten te wijzen, vormt de blaffende vriend is een loyaal, kritiekloos publiek. Op die manier kan het kind ongestoord doorlezen, waardoor het succeservaringen opdoet. Uiteraard moeten fouten gecorrigeerd worden, maar dat gebeurt beter op een ander moment in een andere context, adviseren de Amerikaanse onderzoekers.

Bron: Twitter, www.hsmo.org/shelterbuddies/

In de Amerikaanse staat Missouri zijn ze trouwens al helemaal mee met dit opvoedkundige trucje. Daar werd het Shelter Buddies Reading Program opgestart, een project waarbij kinderen die moeite hebben met lezen verhalen voorlezen aan bange asielhondjes. Zo oefenen zij niet alleen met lezen, maar kunnen de honden ook opnieuw aan mensen wennen.

Of ook katten in aanmerking komen als leesbuddy, staat je vrij om te testen.