Vijf voordelen van 'babydragen'

doorMelanie Goethalsop Invalid date

We vieren 'International Babywearing Week' samen met draagconsulent Marie Rondou van Baker. Zij zet voor ons de leukste voordelen van een draagdoek of -zak op een rij.

o.a. Ergobaby via www.oogappel.be.

1. De nabijheid van een ouder (mama of papa) zorgt bij de baby voor een veilig gevoel en een goeie hechting. Zeker pasgeborenen hebben nood aan huid-op-huidcontact: het stimuleert een gezonde ontwikkeling. Bovendien komt dragen ook je borstvoeding (als je die geeft) ten goede. Mooi meegenomen!

2. Dragen biedt troost. Zeker wanneer baby's pijn hebben (denk maar aan tandjes, krampen, ...) of tijdens een groeispurt (wanneer ze een 'sprongetje' maken).

3. Het is vaak makkelijker en handiger dan een buggy. Als jullie samen door de stad lopen is geen stoep te smal, op de tram stap je vlot op of af, en ook in het bos (of op andere oneffen ondergronden) ga je vlotter vooruit. Zelf heb je ook de handen vrij om andere dingen te doen. Dat komt ook thuis goed van pas!

4. Als je de M-houding respecteert (dat betekent: de benen van de baby licht gespreid, met de knieholtes hoger dan de billetjes), stimuleer je een gezonde ontwikkeling van de ruggengraat en heupen. De baby beweegt in de draagzak ook met je mee, waardoor je samen aan sterkere nekspieren werkt en het evenwichtsgevoel ondersteunt.

5. Je baby kan vanuit een veilige omgeving gezellig observeren en indrukken opdoen. Afhankelijk van de houding in de draagzak of -doek kan je kleintje veel leren en stimuleer je de hersenontwikkeling, maar het kan ook net een plek zijn om tot rust te komen en al de opgedane prikkels rustig te verwerken.