Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Vitamine D als wapen tegen kinderastma

doorLynn Guillaumeop 24/06/2017

Over het belang van vitamine D is al veel gezegd en geschreven. Een veelbelovende studie toont nu ook een beschermende werking tegen astma aan.

Dat vitamine D belangrijk is voor een goede botopbouw is, weten we intussen allemaal. Maar de voordelen van de vitamine reiken verder dan dat. Volgens een een recente studie vergroot de inname van een vitamine D-supplement tijdens de zwangerschap de immuniteit van de baby en zou de vitamine zo het risico op astma kunnen verkleinen.

De studie onderzocht 51 vrouwen die tien tot achttien weken zwanger waren. De aanstaande moeders werden in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg dagelijks een lage dosis vitamine D (de aanbevolen inname per dag) toegediend, de andere groep nam een hooggedoseerd supplement. Wat bleek? De kinderen van de tweede groep vrouwen beschikten over een veel betere aangeboren immuunrespons dan de baby's van de andere moeders. Vermits een sterke immuunrespons in het begin van het leven verband houdt met een lager risico op het ontwikkelen van astma, vermoeden de onderzoekers dat een vitamine D-supplement tijdens de zwangerschap de respiratoire gezondheid van kinderen kan verbeteren. Bijkomend onderzoek is nodig, maar deze voorlopige conclusie klinkt alvast veelbelovend.

Bron: www.foodinaction.com.