Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Waarom je je kind maar beter niet dwingt zijn bord leeg te eten

doorValérie Wautersop 18/10/2016

'Eerst je bord leeg, en dan mag je van tafel!' Wie heeft zichzelf er nog niet op betrapt deze zin tegen zijn of haar kind te zeggen? Toch kan je zoon- of dochterlief volgens experten maar beter niet dwingen om dat bord volledig leeg te eten.

Uit onderzoek blijkt immers dat kinderen die gevraagd worden om hun bord elke maaltijd volledig leeg te eten het na verloop van tijd kunnen verleren om te luisteren naar de hongersignalen die hun lichaam uitzendt. Hierdoor gaan ze zich op termijn steeds vaker overeten.

Bovendien kan dit er ook voor zorgen dat kinderen sneller teruggrijpen naar snacks die boordevol suiker zitten. Dat verhoogt op zijn beurt het risico om obesitas te ontwikkelen.

De boodschap is dus om je kind telkens een gezonde maaltijd voor te schotelen, erop toe te zien dat er ook effectief van gegeten wordt, maar je kind niet te dwingen ook die laatste paar happen binnen te lepelen. Probeer daarnaast tussen de maaltijden steeds gezonde snacks te voorzien. Af en toe een snoepje kan geen kwaad, maar probeer er zeker geen gewoonte van te maken door bijvoorbeeld je kind voor goed gedrag te belonen met iets zoets.