Wat als je kind weigert om opnieuw naar school te gaan?

doorNele Annemansop 01/09/2017

Wordt jouw kind hysterisch als je nog maar het woord ‘school’ laat vallen? Of heeft je kind plots een mysterieuze ziekte vlak voor het naar school moet? Hier kom je te weten wat je kan doen als ouder.

Waarom weigert je kind naar school te gaan?

Je kind ervaart misschien problemen op school gerelateerd aan eenzaamheid of pesten, maar ze kunnen ook het schoolwerk te moeilijk vinden. Dat is vooral zo in het begin van het schooljaar, wanneer het werk plots veel moeilijker wordt. Gehoorzamen aan de regels, nieuwe dingen leren, nieuwe vaardigheden beoefenen, het vergt allemaal veel energie. Bovendien vinden kinderen het vaak extra moeilijk om opnieuw naar school te gaan als ze net een lange vakantie achter de rug hebben waarin ze hun favoriete bezigheden konden doen.

Daarnaast komen ze opnieuw los van de veiligheid van thuis en zijn ze plots in de grote wereld met mensen die nieuw zijn voor hen. Dat kan angstaanjagend zijn en je kind kan zich kwetsbaar voelen. Ze kunnen zich zelfs zorgen maken dat er iets met jou, de huisdieren of de broers of zussen gebeurt terwijl ze naar school zijn.

Wat kan je doen als je kind niet terug naar school wil gaan?

Sluit uit dat het om een echte ziekte gaat. Als je kind klaagt over fysieke symptomen, neem dat dan serieus en ga ermee naar de dokter. Ga er niet van uit dat er niets mis is en dat je kind doet alsof.

Bespreek duidelijk met je kinderen wat ziek zijn echt is en waarvoor ze al dan niet kunnen thuisblijven van school. Als ze werkelijk ziek zijn zal de school snel contact met je opnemen om je kind te komen ophalen.

Zorg ervoor dat je kind voldoende slaap krijgt. Hier kom je te weten hoeveel slaap je kinderen echt nodig hebben. Alle elektronische apparaten en gadgets moeten uitgeschakeld worden in bed als jij dat zo zegt, en niet wanneer zij dat kiezen.

Communiceer. Spreek met je kind over wat er scheelt en probeer de specifieke problemen uit te zoeken. Let daarbij goed op wat je kind zegt. Onthou dat je kind niet altijd duidelijk kan communiceren over wat er scheelt en dat je het zoveel mogelijk moet steunen.

Zoek naar aanwijzingen over wat het probleem is. Dat is vooral belangrijk als je kind niet duidelijk kan communiceren over wat er scheelt.

Ga niet de les spellen. Zowel jij als je kind heeft geen baat bij een lange ruzie. Het is mogelijk dat je kind gewoon nood heeft aan aandacht en het op deze manier krijgt. In dat geval zal het herhaaldelijk voorkomen dat je kind weigert naar school te gaan.

Spreek met de leerkracht. Vaak zitten leerkrachten in de beste positie om te weten wat er aan de hand is met je kind op school.

Wees niet te overbezorgd. Ga er niet van uit dat de leerkracht of de school schuld treft. Er kunnen pesterijen zijn waar de school nog niet van op de hoogte is, maar door met ze samen te werken, kunnen de problemen misschien sneller aan het licht komen.

Thuis blijven lost niets op. Laat je kind weten dat als ze wegblijven van school, dat dit niet betekent dat ze thuis mogen spelen. Als ze ziek zijn, moeten ze in bed blijven en rusten, zonder tv of spelletjes, en zonder extra aandacht.

Als de angst zodanig groot is dat je kind weg moet blijven van school, creëer dan thuis een leeromgeving. Je kind zal aan een bureau moeten zitten en werken. Als je een werkende ouder bent, probeer dan een niet-werkende vriend, buur of familielid te zoeken die je daarbij kan helpen.

En onthou vooral: wees kalm, ondersteunend, maar ook strikt.

Met dank aan Mariepure.