Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Wetenschappelijk bewezen: een huisdier maakt je baby gezonder

doorNele Annemansop 15/04/2017

Ben je zwanger en loopt er een kat of hond rond in je huis? Dan hebben we goed nieuws voor je. Volgens nieuw onderzoek lopen baby’s die geboren worden in gezinnen met een harige vriend namelijk minder risico op allergieën en obesitas.

In een studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Microbiome werden 746 Canadese zuigelingen onderzocht. Daarbij kwam een derde van de baby’s uit gezinnen met een kat of hond en een derde uit een gezin dat een huisdier had tijdens de zwangerschap, maar niet meer na de geboorte. Een derde groep baby’s kwam nooit in contact met een huisdier. Wat bleek? De baby’s die blootgesteld werden aan een huisdier, hadden twee keer zoveel van de bacteriën Ruminococcus en Oscillospira in hun lichaam dan de baby’s die niet in contact kwamen met een kat of hond. Die twee bacteriën zouden ervoor zorgen dat ze minder risico lopen op allergieën en obesitas op latere leeftijd. Deze resultaten tonen volgens de onderzoekers dus aan dat het gezelschap van je trouwe viervoeter je kinderen kan helpen om meer weerstand op te bouwen. Zelfs als de huisdieren alleen tijdens de zwangerschap aanwezig zijn, worden er nog altijd dezelfde effecten waargenomen.

Er is wel nog verder onderzoek nodig om te kunnen besluiten dat huisdieren daadwerkelijk allergieën en obesitas kunnen voorkomen. Zo spelen er nog andere factoren mee in het ontwikkelen van allergieën en obesitas. De volgende stap is dan ook om de bestudeerde zuigelingen op latere leeftijd te onderzoeken. Toch is dit nieuws reden genoeg om je harige levensgezel met een gerust hart te laten rondhuppelen bij je baby.