Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Wetenschappelijk bewezen: je oudste kind is slimmer

doorValérie Wautersop 08/03/2017

Aan de eeuwenoude strijd om wie nu juist de slimste is thuis komt eindelijk een eind. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt immers dat het oudste kind meestal slimmer is dan dan zijn of haar jongere broers en zussen.

Uit een studie uitgevoerd door economen van de universiteiten van Edinburgh en Sydney blijkt dat eerstgeboren kinderen vaak hoger scoren op IQ-testen dan hun jongere broers en zussen. Om dat te bewijzen namen de onderzoekers data onder de loep van het US Bureau of Labor Statistics. Hierdoor konden ze 5000 kinderen volgen vanaf de geboorte tot de leeftijd van 14 jaar.

Uit het onderzoek bleek dat er amper 1 jaar na de geboorte al aanzienlijke verschillen in denkniveau optraden tussen eerstgeborenen en hun jongere broers en zussen. De reden daarvoor? Ouders investeren vaak meer tijd in hun eerstgeboren kind en onderwerpen het aan meer activiteiten die de hersenen stimuleren. Ze lezen vaker voor en spelen ook meer muziek voor hun oudste kind. Eens baby nummer twee er is, is daar vaak minder tijd voor (wat heel erg logisch is natuurlijk), maar dat zorgt er wel voor dat jongere kinderen in het gezin vaak minder mentaal gestimuleerd worden.