Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zo draagt je kind voortaan wel zijn steentje bij in het huishouden

doorLynn Guillaumeop 13/07/2017

Laat je kind in het huishouden zijn steentje bijdragen. Het helpt niet enkel jou vooruit, maar brengt zoon- of dochterlief ook heel wat vaardigheden bij die in het latere leven goed van pas komen. Zelfstandigheid, verantwoordelijkheidsgevoel en zelfvertrouwen, om er maar enkele te noemen. Doen dus! Zo geef je hen een duwtje in de rug.

* Geef het goede voorbeeld

Een van de meest overtuigende acties is zelf het goede voorbeeld geven. Dat spreekt voor zich. Gewoon doen is de boodschap en je 'goede voorbeeld' consequent op dezelfde manier herhalen. Toen je liefste glimlach en er zal een dag komen waarop je kinderen je gaan kopiëren, alsof ze het zelf bedacht hebben: je doel is bereikt!

* Jong geleerd is oud gedaan

Jonge kinderen staan vaak te trappelen om mama en papa te mogen helpen. Geef hen daarvoor ook de kans. Laat hen al op jonge leeftijd proeven van huishoudelijke taken, maar pas ze wel aan hun leeftijd en capaciteiten aan. Op school helpen kleuters de juf ook bij het opruimen, waarom zouden ze het thuis dan niet doen?

* Neem de taken niet van hen over

De huishoudelijke taken die je aan je kinderen toegewezen hebt, geef je volledig uit handen. Geef hen de kans om ze op eigen houtje tot een goed einde te brengen. Zo leren ze, ook van hun 'fouten'. Geef hen die kans, zelfs al is het resultaat niet helemaal zoals jij het voor ogen had.

* Nobody is perfect

Leg de lat niet te hoog, niet voor jezelf en zeker niet voor je kinderen. Wat je vraagt, moet doen- en haalbaar zijn en aangepast aan de leeftijd en mogelijkheden van je kind.

* Maak duidelijke afspraken en evalueer

Zorg ervoor dat de afspraken die je met je kinderen maakt, duidelijk zijn: 'Elke avond neem je je eigen spullen mee naar je kamer'. 'Op zaterdag ruim je je kamer op.' 'Lunchtrommels leg je na school op het aanrecht.' Baken je opdracht goed af. Check of je kind het begrepen heeft, laat hem het herhalen in zijn eigen woorden. En evalueer geregeld: gaat alles goed of niet? Hoe lossen we het op?

* Maak een spel van organiseren met kinderen

Maak van organiseren, opruimen en ordenen een leuke bezigheid. Wees creatief en bedenk allerlei dingen die hun organizing-taken leuker maken. Bedenk samen een opruimlied of - dans. Organiseer een opruimwedstrijd: het snelst, het meest, het groots, het hoogst... Koppel er een leuke prijs aan vast: wie wint krijgt de opruimtrofee, een gouden cent van chocolade of een extra dikke zoen van mama of papa.

* Vergeet ook de beloning niet

Je hoeft echt niet uit te pakken met grote geschenken als je kind zijn klusje goed uitgevoerd heeft. Een dikke knuffel, zoen of compliment volstaan. Moedig je kind ook tijdens het uitvoeren van een taak aan. En druk zeker ook je waardering uit als je kind zijn best gedaan heeft, maar de opdracht nog wat moeilijk was. Volgende leer lukt het vast wel!

Meer lezen over organiseren en opruimen? 'Rust in je huis en je hoofd', Sara Van Wesenbeeck (Lannoo, € 10)