Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zo krijg je een kind dat van lezen houdt

doorValérie Wautersop 07/02/2017, laatst bijgewerkt op 01/02/2017

In een wereld waarin het vaak één en al technologie is wat de klok slaat is het soms moeilijk om kinderen aan het lezen te krijgen. Met deze tips krijg jij een kind dat toch van boeken houdt.

1. Start zo vroeg mogelijk met voorlezen
En dan bedoelen we zelfs al terwijl je nog zwanger bent. Uit onderzoek blijkt dat een baby zelfs al in de baarmoeder zijn eerste lessen in taalvaardigheid krijgt. Begin dus met voorlezen tijdens je zwangerschap, en blijf dat volhouden eens je baby geboren is.

2. Maak er een vast ritueel van om samen te lezen
Het is vaak verleidelijk om dat verhaaltje voor het slapen gaan over te slaan, omdat er nog zoveel op je avondplanning staat. Doe dat echter niet, en maak er een punt van om een momentje in te lassen om samen met je kind te lezen. Op deze manier leert je dochter of zoon dat lezen knus en gezellig kan zijn.

3. Maak je geen zorgen om het leesniveau van je kind
Wil je 6-jarige zoon of dochter dolgraag de Harry Potter -reeks lezen? Doe dat dan gewoon. Maak je geen zorgen over het feit dat een bepaald boek boven het leesniveau van je kind is. Begin zelf met het voorlezen van 1 hoofdstuk elke avond, je zal merken dat je kind het snel genoeg zelf over pakt.

4. Ga op zoek naar boeken over hun passies
Is je kind dol op honden? Gaat hij of zij elke week naar de jeugdbeweging? Probeer dan op zoek te gaan naar boeken die nauw aansluiten bij de passies en de leefwereld van je kind. Dat maakt het lezen heel wat leuker.

5. Haal inspiratie uit film en tv
Heel veel jeugdseries en -films zijn gebaseerd op een boek. Is je kind fan van een bepaalde film? Haal dan zeker ook het boek in huis. Wedden dat hij of zij het zal verslinden?!

6. Ga samen naar de bibliotheek
Geen betere plek om de boekenliefde van je kind aan te wakkeren dan in de bibliotheek. Plan wekelijks of tweewekelijks een bezoekje in, en laat je kind kiezen welke boeken hem of haar het meest aanspreken.

7. Hang een boekenplank op in de slaapkamer
Heb jij een boekenkast vol met je lievelingsboeken? Dan is de kans groot dat je kind dat vroeg of laat ook zal willen. Hang een boekenplank op in zijn of haar slaapkamer en laat je kind die doorheen de jaren aanvullen met zijn of haar lievelingsboeken.