Zo leer je je kind gezond eten
Hoe jonger je start met gezonde eet- en beweeggewoonten, hoe meer kans je hebt om deze goede gewoonten de rest van je leven mee te nemen. Het is dan ook verschrikkelijk belangrijk dat kinderen leren om gezonde voedingskeuzes te maken.

De Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten organiseert van 20 tot 26 maart de jaarlijkse week van de diëtist. Om het belang van gezonde eetgewoontes bij kinderen in de kijker te zetten delen ze met plezier enkele tips voor de ouders.
Geef zelf het goede voorbeeld
Start de dag met een gezond ontbijt, dan gaan de kinderen dat ook doen. Maak afspraken om water te drinken bij de maaltijden en doe dat zelf ook.
Eet samen aan tafel
Neem de tijd voor je maaltijd en geniet van elke hap.
Samen meer bewegen
Wil je je kinderen meer laten bewegen? Doe dan zelf mee! Elk kind vindt het een feest om samen met papa of mama te ravotten of te voetballen in de tuin. Geen voetballer? Maak een wandeling na het eten of in het weekend en maak er een gezellig familiemomentje van.
Het hele gezin doet mee
Gezond eten en gezond leven is een bonus voor de hele familie. Laat alle kinderen mee beslissen welke groenten en fruit er op de boodschappenlijkst komen. Laat ze een weekplan op een groot papier tekenen en kruisjes zetten wanneer zij hun twee stuks fruit en drie porties groenten hebben gegeten die dag. Gezond en gevarieerd eten wordt zo een sport waar iedereen plezier in heeft.
Gezond eten is fun
Gezond eten heeft niets met dieet te maken. Het is kiezen voor lekkere voeding die je gelukkig maakt en je voldoende energie geeft om de hele dag actief te zijn.
Gezondheid in zicht
Maak het jezelf en de kinderen gemakkelijk: zet fruit en groenten in het zicht zodat ze voor het grijpen liggen. Leg snoepjes en koekjes dan weer uit het zicht, achteraan in de bovenste kast.
Elk snoepje is een feest
In een gezond gezin zijn snoepjes niet verboden, op voorwaarde dat je het slim aanpakt en van elk snoepje een feest maakt. Bij een bijzondere gelegenheid, in het weekend, als er een vriendje komt spelen, ... Hou het bij 1 snoepje.
Geef positieve aanmoedigingen
Voor een gezond zelfbeeld van elk gezinslid is het belangrijk om negatieve of kwetsende opmerkingen over het lichaam te vermijden. Positieve opmerkingen zijn opstekers die je kind meer zelfvertrouwen geven.
Zorg voor regelmaat
Regelmaat geeft rust, ook voor kinderen. Eten doe je daarom aan tafel en op vaste tijdstippen. Er zijn drie hoofdmaaltijden ne maximum drie tussendoortjes.
Zorg voor afwisseling
Varieer je menu en laat de kinderen mee zoeken naar nieuwe variaties in je kookboeken of op het internet.
Meer info? Bij een diëtist kan je steed terecht voor eenvoudige tips en tricks rond gezonde voeding, en dat voor elke leeftijd. Kijk op vbvd.be/diëtist voor een diëtist in je buurt.