Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zo leert je kind meehelpen in het huishouden

doorSarah Van De Vijverop 06/08/2019

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die thuis huishoudelijke taken krijgen meer zelfvertrouwen hebben, verantwoordelijkheid kweken en beter zijn in het omgaan met frustratie. Het is dus belangrijk dat je je kind de dagelijkse taken meegeeft. Wij willen je daarbij graag een handje helpen.

• Investeer
Koop een kleine, leuke gieter en laat je kind de planten water geven. Door hem of haar een cadeautje te geven stimuleer je je kind om dat specifieke item ook te gebruiken. Pak het slim aan en koop iets dat je kan gebruiken voor huishoudelijke taken. Overdrijf natuurlijk niet, want je kind mag opruimen of poetsen niet associëren met cadeautjes. Het is louter een éénmalig hulpmiddel.

• Opruimen hoort erbij
Bak samen een cake of taart en was daarna de potten af. Op die manier leer je je spruit dat wat hij of zij vuil maakt ook weer schoon moet worden.

• Baken af
Maak een afgebakende speelhoek en koop opbergdozen. Nu moet alles in de bakken terecht komen. Je kind mag zijn speelhoek niet verlaten, vooraleer alles is opgeruimd. Stel grenzen, als volwassene krijg je daar ook mee te maken. Je kleine spruit is zo alvast voorbereid voor later.

• Wastrommel
Toon hem of haar de wasmand. Voortaan komen de vuile kleren daarin terecht. Stap voor stap leer je op die manier hoe je kleren wast, droogt en strijkt.

• Speel!
Kinderen leren al spelend. Was samen de auto en geef de waterslang aan je spruit. Het is niet erg om nat te worden! Toon aan dat het ook leuk kan zijn om mee te helpen.

• Vertrouwen
Vertrouw hem of haar een wekelijkste taak toe. Al doende leert men, dus laat je kind één keer per week de afwas doen. Leer je kind omgaan met een stofzuigen of een mop. Zo krijgt zij of hij een verantwoordelijkheidsgevoel.