Zo vind jij de perfecte kinderopvang

doorSarah Van De Vijverop 12/04/2017

Ben je zwanger en op zoek naar een crèche? Begin er vroeg genoeg aan, want de plaatsen zijn schaars. Neem volgende puntjes zeker in overweging bij het kiezen van een onthaalmoeder.

• Afstand
Bij het overwegen van een crèche moet je zeker rekening houden met de afstand. Zoek niet te ver! Hoe verder je gaat, hoe langer je onderweg bent en hoe later je thuiskomt.

• Betrouwbaarheid
Kies een opvang die betrouwbaar is. Hoor enkele mama’s uit over de kwaliteit van de verzorging en de aandacht die ze geven aan je kind. Krijgt je baby goede, verse ingrediënten voorgeschoteld? Wordt de nodige aandacht aan hem besteed?

• Werkuren
Tussen welke uren mag je je kind binnenbrengen en terug komen halen? Schat hier vooral goed in hoeveel tijd je nodig hebt om naar de opvang te rijden vooraleer je naar je werk moet vertrekken. Ga je op het einde van de dag op tijd je kind kunnen afhalen?

• Werknemers versus kinderen
Zijn de taken evenredig verdeeld? Neemt de verzorger niet te veel hooi op zijn of haar vork? Kijk naar de verdeling tussen het aantal werknemers en het aantal kinderen. Zo kan je ook al meer te weten komen over de kwaliteit van de verzorging en dus ook de betrouwbaarheid. (zie tweede tip).

• Kostenplaatje
Deze tip spreekt voor zich. Overweeg de kostprijs en vergelijk met andere crèches in de buurt. Vergelijk prijs en kwaliteit.

• Communicatie
Als mama wil je weten of je baby goed heeft gegeten en of hij flink is geweest. Het contact tussen ouders en crèche is heel belangrijk. Zo voel jij je ook betrokken bij het hele gebeuren en weet jij wat je kleine spruit de hele dag heeft uitgespookt. Vraag eventueel of de onthaalmoeder een boekje wil bijhouden, als ze dat normaal niet doet.

• Begin op tijd
Heeft dit nog meer uitleg nodig? Crèches liggen niet voor het rapen, zeker niet als je te laat aan je zoektocht begint. Begin dus op tijd!