Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

10 hacks om de focus te bewaren op de werkvloer

doorMelanie Goethalsop 08/08/2016, laatst bijgewerkt op 07/08/2016

Heb je soms moeite om acht uur lang geconcentreerd te blijven op kantoor? Je bent niet alleen! Daarom zetten we de beste tips voor een optimale focus op de werkvloer even op een rij.

1. Neem pauzes
Het klinkt een beetje gek, maar wie productief wil zijn moet voldoende pauzes inlassen. De magische formule? Werk 52 minuten goed door en neem daarna even pauze. Stel prioriteiten en pas je planning aan.

2. Eet citrusvruchten
De geuren van frisse vruchten zoals citroen en sinaasappel maken van jou een alertere werknemer. Kies dus voor een citrusvrucht als snack, zo krijg je meteen ook je dagelijkse portie vitamine C binnen!

3. Sta rechtop
Acht uur lang in je bureaustoel blijven hangen is niet alleen ongezond, het staat ook garant voor een minder productieve werkdag. Verplicht jezelf dus om af en toe rechtop te gaan staan en geef je bloedsomloop én je concentratievermogen zo een boost. Ook yoga achter je bureau is een goed idee.

4. Bekijk een video met schattige puppy’s
Voor wie nog een excuus zocht om aandoenlijke dierenfilmpjes te kijken op het werk: onderzoek toont aan dat je concentratie er wel bij vaart!

5. Plan een meeting in om 15u
Dat is laat genoeg om vooraf belangrijke taken af te werken of je goed voorbereiden, maar geeft je ook voldoende tijd om rustig te vergaderen zonder dat je moet vrezen dat je kinderen straks al slapen wanneer je thuiskomt.

6. Nog beter: maak er een wandelmeeting van
Beweging, een beetje frisse lucht en even geen computer: waar droomt een werkende mens nog meer van? Volgens verschillende onderzoeken kunnen wandelmeetings onze creativiteit boosten en vergroten ze ons engagement. Ook voor je gezondheid is zo’n vergadering in beweging trouwens een goed idee!

7. Adem diep in en uit
Een ontspannen brein is een productief brein en een paar keer diep in- en uitademen helpt je dat te verkrijgen. Een ingebouwde anti-stresskit, als dat niet handig is!

8. Schakel notificaties uit
Inkomende mailberichten die plots op je scherm verschijnen staan garant voor afleiding. Schakel je telefoon desnoods even uit en zet notificaties uit wanneer je even heel geconcentreerd moet werken om een deadline te halen.

9. Ga voor een power nap
Onderzoek toont aan dat een dutje van 10 tot 20 minuten je humeur verbetert, je creativiteit stimuleert en je alerter maakt. Bij Google voorzien ze zelfs nap rooms voor werknemers die even een uiltje willen knappen.

10. Neem je werk niet mee naar huis
Door smartphones is de grens tussen werk en vrije tijd vager geworden. Wie ook na de werkuren voortdurend z’n mail checkt en kleine taken thuis afwerkt is niet alleen vatbaarder voor een burn-out, maar vaak ook minder gefocust op kantoor.