Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

10 tips tegen uitstelgedrag

doorNele Annemansop 17/08/2016, laatst bijgewerkt op 03/08/2016

Iedereen heeft er wel eens last van: uitstelgedrag. Je kijkt op tegen die o zo vervelende taak en dan lijkt eerst iets anders doen wel erg verleidelijk. Wij schieten je te hulp! Ga je uitstelgedrag vandaag – en niet morgen - nog te lijf met deze tien praktische tips!

1. Herken je uitstelgedrag
Wat houdt je tegen om aan een taak te beginnen? Misschien ben je bang om te falen of misschien durf je iemand niet te bellen. Om je productiviteit te verbeteren, moet je naar de kern van het probleem zoeken. Alleen door je uitstelgedrag te leren kennen, kan je er korte metten mee maken.

2. Elimineer afleiding
Vermijd urenlang hersenloos surfen op het internet, hou op met het checken van sociale media en stop met het bekijken van je e-mails. Kortom: vermijd alles waardoor je concentratie afdwaalt. Als je je echt moet focussen op een bepaalde taak, leg je mobiele telefoon dan in een andere ruimte.

3. Neem pauzes
Lang met dezelfde taak bezig zijn, zorgt ervoor dat je uiteindelijk volledig uitgeput raakt. En dat maakt uitstelgedrag onvermijdelijk. Voorkom een burn-out door regelmatig pauzes in te lassen en blijf zeker niet de hele tijd achter je bureau zitten.

4. Zoek naar jouw beste werkomgeving
Vermijd om te werken in een gezellige koffiebar of overvolle kantoren. Uitstelgedrag verschilt van persoon tot persoon, en zo ook de voorkeur voor een bepaalde werkplek. Zoek een omgeving waarin je het minste uitstelgedrag vertoont. Dat kan een tijdje duren, maar probeer verschillende plaatsen uit en zoek waar je het beste werkt.

5. Stel doelen
Door doelen te stellen, laat je minder snel een taak liggen. Noteer zelfs de kleinste taken als doelen om uitstelgedrag geen kans te geven.

6. Splits grote taken op
Vermijd te grote taken en splits ze op in een aantal kleinere. Dat maakt de taak meer haalbaar om uit te voeren. Bovendien bezorgt het schrappen van kleinere taken je een beter gevoel omdat het lijkt alsof je al meer werk verricht hebt.

7. Begin met de meest uitdagende taken
Een moeilijke taak aan het einde van je to-dolijstje zetten, werkt uitstelgedrag alleen maar in de hand. Blijf gemotiveerd en productief door eerst de moeilijkste uitdagingen aan te gaan.

8. Stop met te streven naar perfectie
Niemand is perfect, dus probeer ook niet om voortdurend naar de perfectie te streven. Hoe meer tijd je besteedt aan fine-tuning en muggenzifterij, hoe meer tijd je verspeelt, hoe meer taken je op je to-dolijstje uitstelt.

9. Evalueer je timing
Hou bij hoeveel tijd je aan welke taak spendeert. Op die manier zie je meteen welke gevolgen je uitstelgedrag heeft.

10. Vind je ritme
Werk je beter na een kopje koffie of thee? Of werk je het best als je naar muziek luistert? Zoek uit wat jou het meest productief maakt en doe dat ook. Op dat moment voer je ook het best je meest uitdagende taken uit.