10 tips voor een spectaculaire kersttafel van internationale professionals: ga voor verschillende hoogtes en vermijd grote boeketten
Het nieuwe boek ‘Table Stories’ is een bron van inspiratie voor het creëeren van de allermooiste feesttafels. Want het is niet omdat we kerst dit jaar in intieme kring doorbrengen, dat de tafel niet feestelijk mag zijn, integendeel. “Als je in kerstthema decoreert en kerstballen op tafel legt, ga er dan ook echt over,” zegt auteur An Bogaerts. Zij deelt 10 tips van de internationale stylisten uit haar boek, die stuk voor stuk gespecialiseerd zijn in het dresseren van tafels.

In het boek van An Bogaerts doen de grootste professionals hun geheimen uit de doeken, of het nu gaat om tafeldecoratie voor formele of informele feesten. Het idee voor dit boek kreeg Bogaerts na een frustrerende Pinterestsessie, op zoek naar inspiratie voor haar dochters communiefeest: “Ik kreeg telkens meer van hetzelfde voorgeschoteld. Dat irriteerde mij enorm, want ik wilde echt eens iets anders.” In ‘Table Stories’ krijgen we verschillende stijlen aangereikt en praktische tips. “Met dit boek wil ik mensen aanmoedigen om dingen te proberen die buiten hun stijl en comfortzone liggen. Tijdens de feestdagen mag dat”, zegt Bogaerts. Maar hoe pakken we dat precies aan?
1. De ultieme kersttafel is kitsch
“Kerst is het moment bij uitstek waarop kitsch toegestaan is. Kitsch kan moeilijk zijn, want het is een stijl die niet iedereen snapt. Maar met kerst wel! Als je beslist in kerstthema te decoreren en bijvoorbeeld kerstballen op tafel legt, ga er dan ook echt over. Ga bijvoorbeeld voor fuchsia of paarse ballen en maak daar een compositie mee. Het moet duidelijk zijn dat je het in het extreme trekt,” zegt Bogaerts. “Ik vind dit een zalige periode, net omdat je zottere dingen mag doen.”
2. Verspreid bloemen over de tafel
De klassieke decoratietrend om een groot bloemstuk in het midden van de tafel te zetten, is volgens Bogaerts geen goed idee. Zeker niet deze kerst. “We zullen dit jaar waarschijnlijk met drie, vier personen aan tafel zitten, misschien met vijf. We zijn geneigd om één groot boeket in het midden van de tafel zetten als decoratie. Voor de maaltijd ziet dat er inderdaad mooi uit. Maar eenmaal je aan tafel zit, verhindert het boeket de gesprekken en krijg je zin om het opzij te schuiven.”
“Een elegante oplossing is om in het midden van de tafel met lagere niveaus te werken. Zet de bloemen in verschillende, kleine vaasjes en verdeel ze over de tafel, of plaats ze aan het uiteinde van de tafel.”
3. Werk met verschillende hoogtes
“In plaats van alles gewoon plat op tafel te zetten, kan je met verschillende niveaus werken om leven te brengen in je decoratie,” zegt Bogaerts. “Zet bijvoorbeeld een kom ondersteboven onder het tafellaken, zodat je een soort bergje krijgt en zet daar je broodmand op. Het geeft een heel gezellig effect als niet alles even hoog staat. Het zorgt er ook voor dat al het eten en de decoratie op tafel voldoende aandacht krijgen.”
4. Papieren servetten zijn not done
Hoewel er tijdens de kerstperiode heel wat mooie servetten in thema te vinden zijn, blijven we daar beter van weg. “Wat ik geleerd heb uit het schrijven van dit boek, is dat papieren servetten echt not done zijn,” vertelt Bogaerts. “In de eerste plaats zijn ze niet duurzaam, maar ze ogen ook gewoon minder mooi. Ik ga deze kerst zelf voor het eerst echte servetten aanschaffen. Degelijke servetten zijn sowieso een goede feestinvestering.”
5. Ouderwets mag
“De tafels van Katie Brigstock zijn mijn persoonlijke favorieten. Katie is heel jong, maar toch slaagt ze erin om de ouderwetse stijl te respecteren en in een nieuw jasje te steken. Ouderwets 2.0, zeg maar. Zoals dit tafellaken met bloemen: een beetje kitsch, maar op de goede manier.”
“Haar tafels zijn een moderne versie van de ‘grandmother-stijl’. Ik vind dat echt de max. Met Kerstmis mag je er eens over gaan en grote strikken en speciale tafellakens gebruiken. Beperk je vooral niet tot witte of hedendaagse tafellakens.“
6. Experimenteer met verlichting
“Je kan je tafel zo mooi dekken als je wilt, maar met het verkeerde licht, blijft je tafel er verschrikkelijk ongezellig uitzien. Als er boven je eettafel geen sfeervol licht hangt, laat die lampen dan uit en zorg op de tafel zelf voor licht. Dat kan heel eenvoudig met kaarsjes,” zegt Bogaerts. “Maar tegenwoordig kan dat ook met led-strips. Je kan die led-strips over of rondom je tafel draperen, of zelfs over de stoelen. Ze bestaan ook in warme lichttinten, zo kan je het gezellig maken op een heel eenvoudige manier. Je hebt zelfs geen stopcontact nodig, want ze werken op batterijen.”
7. Gebruik natuurlijke elementen
“In plaats van enkel bloemen of peper- en zoutvaatjes te gebruiken, kan je je tafel ook met andere decoratie opvullen. Dingen uit de tuin, bijvoorbeeld: groenten of fruit, zoals citroenen of granaatappels.”
8. Decoratie hoeft niet duur te zijn
Volgens Bogaerts hoeft decoratie absoluut niet duur te zijn of van de bloemist te komen. “Waarom niet eens een takje plukken uit de tuin of tijdens een wandeling, dat takje in een pot zetten en als decoratie gebruiken? Dat geeft een heel mooi effect, zoals je hieronder ziet. Deze tafel van Marie Michielssen is bijna een stilleven en het takje is als de kers op de taart.”
9. Omarm het imperfecte
“In het decoreren van haar tafels, werkt Marie Michielssen uitsluitend met natuurlijke materialen, zoals porselein, hout, glas en linnen”, zegt Bogaerts. “Wees zeker niet bang om verschillende kleuren, vormen en voorwerpen met elkaar te combineren. Het contrast is juist wat de decoratie origineel en bijzonder maakt. “
10. Think outside of the box
Het wordt een speciale kerst dit jaar, dat staat vast. Intiem, maar daarom niet minder feestelijk. “Dit is het ideale moment om eens iets anders te proberen,” zegt Bogaerts. “Ten eerste, omdat je geen dertig personen ontvangt, dus er is minder stress. Ten tweede, omdat je alleen de mensen zal zien die heel dicht bij jou staan, waardoor je niets verkeerd kan doen en niet kan afgaan. 2020 is hét jaar om te experimenteren en iets totaal nieuws te doen met je tafel, dat je anders nooit zou doen.”
‘Table Stories’, An Bogaerts (uitgeverij Lannoo). Het boek is hier te koop.