12 hotspots voor een date

doorLynn Guillaumeop 28/12/2016

Wil je in 2017 wat meer Q-time met je partner of vrienden inplannen? In 'new places to be' vind je de leukste hotspots uit jouw buurt. Dit zijn onze favorieten.

IN ANTWERPEN

  • Graanmarkt 13: Chef-kok Seppe Nobels kaapte vorig jaar de prijs van Groentekok van het jaar weg en prijkt sinds dit jaar in de top 25 van beste groenterestaurants ter wereld. De chef staat bekend voor zijn bijzondere smaakcominaties en maakt van iedere gerecht een waar kunstwerkje. Niet alleen het eten is top, ook voor het interieur kom je ogen tekort. Een bezoekje aan Graanmarkt 13 zal je dan ook niet gauw vergeten!
  • Tranquilo: In dit gezellig adresje waan je je even op vakantie. Verwacht hier geen haute quisine, want de taco's, nacho's en quesadilla's eet je het best met je handen. Overheerlijk comfort food, faire prijzen en yummie coctails: de perfecte mix voor een leuke avond uit.
  • Bia Mara: Voor de moderne en ecologisch verantwoorde variant van de traditionele fish & chips moet je bij Bia Mara zijn. Op de kaart: smaakvolle en onbekende seizoensvis zoals heek, zeebrasem of rode poon, een spannend assortiment sauzen, eigen samengesteld zout en vers gesneden frietjes. Geen zin in vis? Dan biedt de kaart twee alternatieven met kip en een vegetarische optie. Grote troef: voor €12 eet je hier je buikje al goed rond.
  • Roest: Voor een klein of uitgebreid ontbijt, originele lunch, gezellig diner en alles dat daar tussen valt, ben je bij Roest aan het juiste adres. Probeer zekere eens en de kip ‘piri piri’: een aanrader van formaat! Ook interieurliefhebbers blijven hier niet op hun honger zitten. De vele planten in combinatie met de glazen vloer en het houtwerk geven deze plek een uniek karakter.

IN GENT EN OMGEVING

  • Raamfood: Gezonde en verrassende gerechten in een mooi kader met vriendelijke bediening: niets dan lof over dit topadresje in Lokeren. Enige nadeel: enkel in de week open, overdag, en alleen op woensdag en vrijdag ook ’s avonds.
  • Bavet: In dit gemoedelijk restaurantje krijg je lekkere no-nonsense spaghetti voorgeschoteld. Met bijhorende bavet om je kledij te beschermen tegen vlekken, uiteraard. De porties zijn royaal en de sauzen vers gemaakt. Het leuke is dat je ook kan kiezen voor (veggie) balletjes, rucola of croutons als topping en dat je ‘gezonder’ kan doen door volkorenspaghetti te vragen. Alleen jammer dat je niet kan reserveren, het kan zijn dat je even moet wachten vooraleer er plaats is dus je komt best op tijd.
  • Romain Roquette: Deze zaak past als eerste in Europa het vertical farmingprincipe toe, wat inhoudt dat ze hun bladgroenten en kruiden ter plekke kweken in speciale installaties en dus deels zelfvoorzienend zijn. De salades variëren met de seizoenen. Verwacht er niet de typische tomaat-mozzarella of salade niçoise, experimenteren met smaakcombinaties is er core business. Hier kom je niet met honger van tafel (vraag een doggy bag!).

IN LEUVEN

  • Thelma Coffee & Design: In het hagelwitte interieur word je helemaal zen, bij een kop Mok-koffie en glutenvrij gebak. Hun aanbod Belgische en Scandinavische mode en design doet je hart dan weer sneller slaan. Een oase van rust op een steenworp van de drukste winkelstraat in Leuven.
  • Balls & Glory: Zeg nooit zomaar ‘bal’ tegen de ballen van Balls & Glory. Handgemaakt, gevuld met vloeibaar lekkers, geserveerd op een bedje van stoemp, met een laagje jus erbij. Heer-lijk. Dus kan je ons hier geregeld vinden, in de zomer op het terras aan de Tiensestraat (mensen kijken!), op koudere dagen schuiven we binnen bij aan de lange tafels, tussen al het groen, dat deze hotspot bijna op een plantentuin doet lijken.
  • Baracca: Sharing is caring, ook aan tafel. Bij Baracca is het niet ieder voor zich, maar één voor allen: tapasgewijs bestel je allerlei lekkers (zij noemen het ‘social bites’) van hun Italiaans getinte menukaart en vervolgens is het smullen maar. Buiten, op hun verwarmde terras, waar de dekentjes natuurlijk klaarliggen. Of binnen, in het cosy decor en de warme drukte. Reserveren is aangeraden!

IN KORTRIJK

  • De KleinKeuken: Of je nu zin hebt in een heerlijke ovenschotel (hmmm, comfort food) of liever je eigen salade wil samenstellen... Wie van vegetarisch of veganistisch houdt is hier aan juiste adres. Extraleuk: De KleinKeuken is niet alleen een eethuis, maar ook een bokale supermarkt!
  • Jack: 'Do a simple thing well and do it properly' staat te lezen op de muur bij Jack. En laat dat nu éxact zijn waar de hamburgerzaak op de Kortrijkse Grote Markt goed in is. Hier eet je de heerlijkste burgers en frieten in een gezellig decor. Het menu is niet erg uitgebreid, maar wat zaakvoerder Jack D'Hulster en de zijnen serveren is perfect bereid en bijzonder smaakvol. Onze aanrader? Het Double Bacon Jack-menu met een dubbele burger met cheddar, bacon, sla, tomaat, rode ui en een zoete barbecuesaus. Let op: allesbehalve voor kleine eters!
'New places to be', (Lannoo, € 17,99)