17 dingen om dit jaar te proberen

doorNathalie Topsop 25/01/2017

Nieuw jaar, nieuwe gewoontes. Geef deze dingen eens een kans in 2017!

1. Eet ‘s ochtends eens een zoeteaardappeltoast

De Belg toonde zich de voorbije jaren steeds minder verknocht aan zijn dagelijkse portie patatjes. De bataat of zoete aardappel is een nieuwe favoriet. Als frietjes, puree of in schijfjes: we kwamen ‘m al in alle mogelijke vormen tegen. Maar als toast, dat probeerden we nog niet. Tot nu! Eenvoudiger kan niet: snij een middelgroot exemplaar in schijven van ongeveer een halve centimeter centimeter dikte. Stop ze in de toaster en voorzie je gezond en makkelijk ontbijt vervolgens van een beleg naar keuze. Zoet of zout – alles kan en alles mag. En genieten maar.

Bron: familyfoodonthetable.com

2. Start een dagboek

Dit idee zal je misschien even terugkatapulteren naar je tienertijd, maar ook als volwassene kan het nuttig zijn om een dagboek bij te houden. Je muizenissen en belevenissen neerschrijven zou je productiviteit verhogen en ervoor zorgen dat je bewuster in het leven staat. En het vormt een prima manier om je even af te reageren op die ene agressieve chauffeur of lawaaierige buurvrouw.

3. Doe het een maand zonder alcohol

Al is dat niet zozeer een kwestie van jezelf iets te ontzeggen. Meer nog, je wint er vooral bij. Dat wijn, bier of cava niet bepaald de gezondste drankjes zijn, hoeven wij je niet te vertellen. Eens te diep in het glas kijken vertaalt zich the day after niet alleen in een fikse kater. Ook een vale teint, donkere kringen en een uitgedroogd lichaam zijn de souvenirs die je mogelijk overhoudt aan een stevig nachtje drinken. Nog redenen nodig om de tournée minerale aan te vatten. Omdat alcohol flink wat calorieën bevat, verliezen heel wat mensen gewicht tijdens een maandje zonder. Tegelijk krijg je er meer energie door, waardoor e je fitter zal voelen en meer zin zal hebben om te sporten. Kortom: zo’n maandje zonder resulteert in een slankeren én energiekere jij. Een maand zonder, een maand gezonder dus!
In februari kan je samen met de Druglijn, de Stichting tegen Kanker en heel wat andere Belgen de uitdaging aangaan. Check www.tourneeminerale.be voor meer info.

4. Smeer eens honing…op je gezicht

Kleverig? Een beetje. Maar dat is het waard. Honing is immers een geweldige acnebestrijder, ongelooflijk voedzaam voor je huid én spotgoedkoop.

5. Lounge maar lekker

Heb jij op vrijdagavond meer zin in om met een fleechedeken voor de buis te kruipen dan een bruisend feestje te bouwen? Dan ben je niet de enige. Check Instagram maar: me-time nemen is meer dan ooit in. Chocolademelk en roomijs, iemand?

6. Kruid je eten met kurkuma

Of strooi het over je latte. Of smeer het op je gezicht. Alles kan en alles mag. Wat alvast zeker is, is dat dit gele poedertje dé specerij van 2017 is. Gezond is het wel, want kurkuma heeft ontstekingswerende eigenschappen en bestrijdt kwaaltjes als menstruatiepijn en huidproblemen.

7. Waag je aan amaranth

Exit quinoa, enter amaranth. Voor wie het in Keulen hoor donderen: amaranth is geen graan-, maar wel een zaadsoort die voornamelijk in Zuid-Amerika wordt verbouwd. Het is glutenvrij, rijk aan proteïnen en vezels en smaakt nootachtig.

Bron: thesweet-toothlife.com

8. Comfort food, maar dan veggie

Ons vertrouwde comfort food gaat in 2017 de vegetarische en gezondere toer op. Bij de tv snacken we zelfgemaakte aardappelchips, bloemkoolnuggets of zelfgemaakt bananenijs. Mmm!

9. Ga groen, groener, groenst

In december maakte Pantone traditiegetrouw de meest trendy kleur van het komende jaar bekend. En de winnaar werd…groen! Volgens het kleureninstituut neemt de tint ‘Greenery’ jouw kleerkast, beautycase en interieur over in 2017.

Bron: Pantone

10. Maak een statement met je mouwen

Daar waar 2016 het jaar van de blote schouder was, wordt 2017 het jaar van je mouw. Steel de aandacht met uitwaaierende exemplaren, strikjes of borduursel.

Dorothy Perkins klassieke bloes in peach, € 34,95

11. Of zet je beste streepje voor

Ze zijn nooit helemaal weggeweest, die verticale en horizontale lijnen. Maar dit jaar zijn ze gewaagder dan ooit. Kleur gerust buiten de lijntjes met contrasterende tinten.

Diesel, M-Vida Pullover, € 149,95

12. 2017 = back to the eighties

O ja, hadden we al gezegd dat de eighties dit jaar je kleerkast helemaal overnemen?  Met schoudervullingen, pailleten en fluokleuren flits je zo door tijd en ruimte.

13. Ga de challenge aan

Challenges zijn dé manier om je goede voornemens in daden om te zetten. Je nachtelijk gedwaal in de virtuele wereld van Facebook en co verminderen, groener leven in zeven stappen of onthaasten in tien dagen? Wij helpen je op weg! Ga naar happy-winter.goedgevoel.be/challenges en start vandaag nog. #ikstartvandaag

14. Glow for it

Als er dit jaar een item is dat niet mag ontbreken in je beautycase, is het de highlighter wel.

BE Creative Make UP Highlighting poeder, € 17,95.

15. Personaliseer alles met pins en patches

Of koop het kant-en-klaar.

Schoudertas Steve Madden, € 99,95.

16. Bestel eens een poke bowl

Neen, geen Pokémon – daarop jagen is zo 2016 – maar wel een poke bowl, oftewel een kom met gemarineerde en in kleine blokjes gesneden rauwe vis, een flinke portie groenten en een royale schep rijst. Deze Hawaïaanse specialiteit werd her en der getipt als de opvolger van sushi. Wie weet kan je binnenkort in een ‘pokeria’ in jouw buurt terecht.

Bron: whatsgabycooking.com

17. Ga back to basics, ook tijdens je work-out

En gebruik je eigen lichaam als fitnesstoestel. Experts voorspellen dat dit dé sporttrend van 2017 wordt. Gewicht verliezen en in vorm blijven doen we niet langer met de hulp van ingewikkelde toestellen, wel met oefeningen als de overbekende plank of press-up.