4 manieren om je plasticgebruik te verminderen (voor je eigen gezondheid, en die van de aarde)

doorNathalie Topsop 09/10/2020

Je sorteert iedere dag netjes je afval, drinkt je smaakwater uit een hervulbare fles en koopt zo weinig mogelijk voorverpakte groenten en fruit. Goed bezig! Toch zijn er nog een paar kleine dingen die we met z'n allen kunnen veranderen om de jaarlijkse hoeveelheid van 8 ton gedumpte plastic te verkleinen. En daarvoor hoef je helemaal niet zoveel moeite te doen.

1. Als je rookt, stop er dan onmiddellijk mee

Dat roken niet goed is voor je gezondheid, weet je waarschijnlijk al. We gaan hier daarom niet de moraalridder uithangen, en focussen op het nadelige effect ervan op het milieu. Want die zijn er. Waar laat je de peuk die na elke sigaret achterblijft? Liefst in de vuilnisbak, maar ook dan is de schadelijke invloed op het milieu er nog steeds. Sigarettenfilters bevatten immers celulloseacetaat, een type plastic dat er honderden jaren over doet vooraleer het volledig afgebroken is. En als je weet dat er 4,5 triljoen sigarettenpeuken per jaar weggegooid worden, wordt dat kleine ding al snel een groot probleem.

2. Ban de koffiecapsules (of kies voor een milieuvriendelijke variant)

Koffiecapsules: wie kent ze niet. Ze bezorgen je een heerlijk kwalitatief kopje koffie, maar zijn ontzettend belastend voor het milieu. Ze recycleren is namelijk heel wat minder eenvoudig dan ze gebruiken. Daardoor wordt de overgrote meerderheid ergens gedumpt, om de afvalberg alleen maar te vergroten. Kies daarom voor een variant die wél composteerbaar is of een ander milieuvriendelijker alternatief. Want wat was er eigenlijk mis met de goede oude filterkoffie?

3. Koffie, thee of sap on the go? Neem je eigen beker mee!

Niet alleen kan je dan in de meeste zaken rekenen op een (minieme) korting, je redt er ook de aarde mee.

4. Zeg 'neen' tegen wegwerpscheermesjes

Alleen al in de V.S. worden er 2 biljoen wegwerpscheermesjes per jaar weggegooid. De overgrote meerderheid kan niet gerecycleerd worden...en dus eindigen ze ergens op een stort, of in de oceaan.