5 gezonde alternatieven voor water

Anderhalve liter per dag drinken? Het wordt een makkie dankzij deze gezonde dorstlessers!
1. Water met een smaakje
Laten we beginnen bij het begin. Water met een gezond smaakje is in een handomdraai gemaakt én ronduit heerlijk. Vul een karaf met water, voeg er een handvol gekneusde verse kruiden en specerijen zoals munt of gember aan toe, zet een nachtje in de koelkast en tadaaa: de volgende ochtend heb je een heerlijk verkwikkend drankje. Heb je het liever wat zoeter? Breng het water dan op smaak met stukjes fruit zoals ananas, bosbessen, fram- bozen, aardbeien of granaatappelpitjes. Of ga resoluut voor friszuur en vul een karaf met partjes onbehandelde citroen, limoen en eventueel wat schijfjes sinaasappel die je even aanstampt voor je er water en ijsblokjes aan toevoegt. Heb je geen vers fruit in huis? Ook met diepvriesfruit kan je aan de slag! Natuurlijk kan je kruiden en fruit ook combineren. Zo passen aardbei en munt voortreffelijk samen en vormen ook citroen en gember een smakelijk duo. Verkies je een iets subtielere smaaknuance, voeg dan gewoon enkele flinterdunne schijfjes komkommer aan het water toe. En natuurlijk kan je jouw huisgemaakte water-met-een-smaakje ook een fleurige toets geven door er enkele eetbare en bij voorkeur biologisch geteelde bloemetjes - die je al dan niet op voorhand in een ijsblokje ingevroren hebt - aan toe te voegen. Mogelijkheden genoeg dus om zomerdag na zomerdag een nieuw en smaakvol drankje tevoorschijn te toveren. En val je toch even zonder inspiratie, dan kan je voor extra variatie ook eens afwisselen tussen plat en bruisend water.
2. IJsthee
Thee wordt geroemd om zijn heilzame kwaliteiten. Zo zouden groene en zwarte thee dankzij hun hoge concentratie aan antioxidanten bescherming bieden tegen onder meer harten vaatziekten, en worden ook aan heel wat kruiden- en fruitinfusies allerhande geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Daarenboven bevat een kopje groene of zwarte thee gemiddeld slechts 30 mg theïne (cafeïne) en zijn kruiden- en fruitinfusies doorgaans zelfs volledig theïnevrij, terwijl één rondje koffie je al snel 75 mg cafeïne oplevert. Kortom, met een grote kan huisgemaakte thee in de koelkast heb je steeds een gezonde portie verkwikking bij de hand. Onze persoonlijke favoriet? Maak een grote portie sterke muntthee en voeg er wat zeste van een onbehandelde citroen of andere citrusvrucht aan toe. Laat enkele minuten trekken, verwijder de zeste en laat de thee afkoelen. Voeg nog wat vers limoensap, verse muntblaadjes en eventueel wat honing toe en dien op met ijsblokjes.
3. Fruitsapjes en smoothies
Akkoord, lijnvriendelijk is fruitsap niet bepaald. Het bevat immers natuurlijke suikers, waardoor de calorische waarde van puur ongezoet fruitsap nagenoeg identiek is met dat van frisdrank: zo’n 40 kcal per 100 ml. Anderzijds is puur fruitsap wél rijk aan vitaminen en mineralen. Geen enkele reden dus om onszelf niet af en toe te trakteren op een kleurrijk sapje of heerlijke smoothie. Bovendien ligt de inspiratie letterlijk voor het grijpen: van appelen, aardbeien, bessen en frambozen tot kersen en mango toe, in de zomer is er seizoensfruit bij de vleet. Word dus beste maatjes met je sapcentrifuge en experimenteer erop los! Bovendien houdt niets je tegen om af en toe ook eens naast de fruitmand te grijpen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een sapje van appel en rode biet? Of waarom eens geen kruiden zoals munt of gember door je smoothie draaien. En natuurlijk kan je al dat lekkers ook op een gezonde manier - zonder slagroom of roomijs- een volle smaak geven door er een scheutje melk of yoghurt aan toe te voegen.
4. Kokoswater
Als je het graag een tikkeltje exotisch hebt, kan je ook kiezen voor kokoswater. Kokoswater wordt gewonnen uit de kern van jonge groene kokosnoten en bevat, in tegenstelling tot kokosmelk dat uit het vruchtvlees geperst wordt, geen vet en relatief weinig suiker. Zo bevat een brikje kokoswater gemiddeld 20 kcal per 100 ml. Meer dan water, maar wel een pak minder dan fruitsap of frisdrank. Controleer wel goed het etiket: sommige merken voegen extra suiker toe.
5. Gazpacho
Tijdens de zomermaanden schrappen veel mensen soep resoluut van het menu. Zonde! Verse groentesoep zit immers boordevol vitaminen, mineralen en vezels, en bevat - als je kiest voor een ontvette bouillon - nauwelijks calorieën. Kies je voor soep die minstens 400 g groenten en maximaal één bouillonblokje per liter bevat, dan stemt één portie volgens de actieve voedingsdriehoek zelfs overeen met een volwaardige portie groenten. Dé manier om ook op hete zomerdagen met volle teugen van deze gezonde dorst- en hongerstiller te genieten?
Ga voor een ijskoud geserveerde gazpacho! Mooi meegenomen is trouwens dat je aan een gazpacho nog minder werk hebt dan aan een klassieke soep: veel meer dan het mixen van fijngesneden groenten met water, olijfolie en de juiste kruiden komt er doorgaans niet bij kijken. Wees bij warm weer wel dubbel zo alert wat voedselveiligheid betreft. Maak je gazpacho voor meerdere keren? Bewaar hem dan in de koelkast. Vries je gazpacho liever in, ontdooi hem dan niet op kamertemperatuur, maar
wel in de koelkast.