Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

5 goede redenen om een dagboek bij te houden

doorKristina Rybouchkinaop 17/02/2017, laatst bijgewerkt op 15/02/2017

Vertrouwde jij als tiener al je muizenissen en liefdesperikelen toe aan je liefste dagboek? Hoog tijd om dat opnieuw van onder het stof te halen, want ook als volwassene heb je er heel wat baat bij om je gevoelens neer te schrijven.

1. Schrijven werkt rustgevend
We hebben allemaal een hele drukke agenda, dus het is niet evident om tijd vrij te maken om met je dagboek in een rustig hoekje te gaan zitten en te beginnen schrijven. Maar eens je dat doet, zal je merken dat je helemaal tot rust komt. Alleen jij, je gedachten, je pen en je blad papier doen er op dat moment toe. De rest van de wereld kan even wachten. Eigenlijk is schrijven pure quality time.

2. Je kan je gevoelens ventileren
Wil je een ellenlange klaagzang afsteken over je baas of over de vervelende gewoontes van je partner? In je dagboek kan dat schaamteloos. Je doet er niemand kwaad mee, dus je hoeft je niet in te houden. Schrijf het allemaal van je af! Het doet immens veel deugd om je hart te luchten. Bovendien zal je op die manier de negatieve gevoelens een plaats kunnen geven, waardoor ze niet meer zo hoog zitten en het risico op een aanvaring beperkt wordt.

3. Het helpt tegen piekeren
Heb je last van steeds terugkerende piekergedachten? Ook die kan je kwijt in je dagboek. Idem voor kleinere zorgen die je nu even bezighouden. Maak je hoofd leeg door die allemaal op papier te zetten. Doe je dat 's avonds, dan zal je ongetwijfeld een stuk beter kunnen slapen.

4. Je krijgt zicht op je dromen en je gedrag
Als je dagelijks - of wekelijks - noteert waar je mee bezig bent en waar je aan denkt, zal je na verloop van tijd patronen opmerken. Je zal misschien inzien dat sommige dingen waar je nu veel tijd in steekt, je helemaal niet zo blij maken. Terwijl andere zaken die je dolgraag wil realiseren op de achtergrond blijven. Je kan in je dagboek een stappenplan uitwerken dat je helpt om meer te focussen op datgene waar je gelukkig van wordt. Je gedachten neerschrijven kan je daarnaast inzichten opleveren over het gedrag van anderen en zelfs van jezelf, omdat je de moeite doet om er iets langer bij stil te staan.

5. Het is een mooie herinnering voor later
Een dagboek is vormt uiteraard ook een prachtige momentopname van wie jij op een bepaald moment bent. Als je het later herleest, zal je meteen teruggekatapulteerd worden naar de gevoelens, zorgen en fijne momenten van vroeger, die je anders misschien helemaal zou vergeten. Zeg nu zelf, een heerlijk nostalgische trip down memory lane is altijd plezant.