5 makkelijke manieren om ecologischer te leven

Morgen is het dag van de duurzaamheid. Wat ons betreft het ideale moment om even stil te staan bij onze ecologische voetafdruk. Wil jij ecovriendelijker leven? Lees dan snel verder.

1. Poets je huis met citroensap

Stop met het aankopen van allerlei schoonmaakproducten die chemicaliën bevatten en omhuld zijn in vervuilende verpakkingen. Met behulp van een citroen kun je zelf kuisproduct maken. Vul een emmer met azijn en voeg er enkele citroenschillen aan toe. Laat dit mengsel een week intrekken, en je hebt een ecologische allesreiniger. Voeg er wat warm water aan toe, en je kunt zonder problemen je vloer dweilen, en zelfs het sanitair van je badkamer zal na een poetsbeurt met dit mengsel weer stralen. Ook de afwas kun je doen met de hulp van een citroen. Meng wat citroensap met zeezout en jouw servies is volledig gedesinfecteerd. Bovendien kun je ook citroensap in je wasmachine doen, in plaats van bleekmiddel, om je kleren stralend wit te maken.

2. Investeer in een waterbesparende douchekop

Je hebt waarschijnlijk al honderden keren gehoord dat een goede manier om te bezuinigen, je douchetijd verminderen is. Maar douchen is zo ontspannend, dat je je douchetijd niet wilt opofferen voor het milieu. In dat geval is het aankopen van een waterbesparende douchekop ideaal. Zo’n douchekop gaat waterdruppels afwisselen met ‘lucht’, waardoor je 40% minder water verbruikt dan normaal. En het goede nieuws? Je merkt er zelf helemaal niks van, want het gevoel van water op je huid wordt perfect nagebootst! Je lichaam wordt dus toch bedekt met een heerlijke waterstraal, terwijl je minder water verbruikt. Een waterbesparende douchekop is dus goed voor het milieu én voor je portemonnee.

3. Bezuinig op papier

We gebruiken veel meer papier dan nodig. Vervang papieren zakdoekjes door stoffen exemplaren, ruil keukenrol in voor handdoeken, druk documenten af op gerecycleerd papier en hergebruik zo veel mogelijk papier, enveloppen en inpakpapier.

4. Deel je spullen met vrienden

Welk nut heeft het om een auto aan te kopen, als je eigenlijk de wagen van je partner, buurvrouw of vriendin kunt lenen als je er een nodig hebt? Hetzelfde geldt voor boeken, kleren, films, kranten, enzovoort. Wanneer je meer spullen gaat lenen en uitlenen, is dat niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen financiële toestand.

5. Gebruik een drinkbeker

Wereldwijd wordt er meer dan 8 miljoen ton plastic in de oceanen gedumpt. Die giftige stoffen komen terecht in ons voedsel en vormen een bedreiging voor onze gezondheid. Een mooi begin om het gebruik van plastic in je leven te verminderen, is om voortaan je water of andere drank in een herbruikbare drinkbeker mee te nemen, in plaats van in plastic flessen.