Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

5 partyplanners geven tips voor een onvergetelijke kerst (zelfs in je kleine bubbel)

doorRedactieop 21/12/2020

2020 gaat stilaan de geschiedenisboeken in en de laatste dagen van dit rare jaar worden een memorabel sluitstuk. Dit keer geen overvolle feestzalen en geen meterslange feestdis. Maar geen paniek: misschien wordt het wel net extra gezellig en puur. We klopten aan bij vijf partyplanners die van feesten hun beroep hebben gemaakt. Ze deelden met ons al hun tips en inspiratie om er magische en warme feesten van te maken. “Kan je dit jaar niet vieren met je grootouders of andere mensen die je dierbaar zijn? Stuur hen dan een feestbox toe gevuld met ballonnen en een mooi kaartje waarop je vertelt waarom je hen mist.”

Manon Van Aerschot is culinair journalist en foodstylist: “Deel fortunecookies uit. Meteen goed voor de eerste wensen”

“Of je nu in je eentje, met zijn tweetjes of met je gezin viert, maak het gezellig. En daar hoef je niet eens voor naar de winkel. Snuister in de kringloopwinkel, upcycle oude decospullen of plaats tientallen kaarsjes. Bind er met een koordje wat salie of rozemarijn rond en voorzie de servetten van een kaneelstokje. Zet een kommetje met warm water, kaneelpoeder en wat sinaasappelsap op de verwarming. Zo geurt het hele huis naar kerst en dan volgt dat warme kerstgevoel meteen.”

“Perfectie hoeft niet. Ik ben gek op Kerstmis en vaak sta ik nog in de potten te roeren, terwijl de familie arriveert. Dat geeft me geen stress, ik vind het net gezellig. Terwijl zij beginnen met het aperitief, ruil ik snel mijn jeans in voor een jurk en hakken. Hou het ongedwongen, leg jezelf geen druk op. Niets hoeft dit jaar. Je kan net zo goed vieren met een klein gezelschap en een eenvoudig familierecept.”

“Maak een flinke voorraad koekjes voor het dessert, zodat je genoeg overschot hebt. Stop de restjes in een glazen bokaal, doe er een mooi lintje om, hang er een persoonlijke boodschap aan en deel die pakketjes uit aan de buren, je familie en vrienden. Of trek naar de Aziatische supermarkt en sla een voorraad fortunecookies in. Fijn om uit te delen en op de borden te leggen. Meteen goed voor de eerste wensen van het jaar.”

Judith Coffé maakt droogboeketten en -installaties: “Knutsel samen miniboeketjes”

“Droogbloemen blijven maanden, zelfs jaren mooi. Eindeloos je feestdecoratie en -bloemen recupereren dus! Maak een mooie kerstkrans met droogbloemen en laat die dit jaar net iets langer hangen.”

“Ook voor je tafelaankleding zijn droogbloemen een goede optie; creëer bijvoorbeeld miniboeketjes voor de servetten of de borden. Ook die kan je daarna opnieuw gebruiken. Of vul kerstballen en wensflesjes en maak kerstkaartjes met droogbloemen. Hang ze in de boom, leg ze op de borden of bezorg ze aan de mensen met wie je dit jaar niet samen kan vieren. Zo delen jullie toch een fijn moment.”

“Samen knutselen aan zo’n kaart, wensflesje of ­miniboeketje is meteen een fijne activiteit en zorgt er voor dat je toch in de feeststemming raakt. Tal van ondernemers zullen bovendien met DIY-pakketten uitpakken waarmee je aan de slag kan. Een zelfgemaakt cadeau of versiering laat elk hart sneller slaan. En al helemaal in deze tijden.”

Meer info: check de website van Bouquet Boho.

Alix Aelterman organiseert events in haar betoverende table & jardin d’amis: “Vier buiten onder een plaid”

“Kies dit jaar voor gerechten die makkelijk te dresseren zijn. Ga voor kwaliteit, maar mijd allerlei ditjes en datjes waardoor je in stressmodus schiet.”

“Buiten vieren is een aanrader. Installeer een brander of vuurtje en voorzie dikke truien en plaids. Ga voor een winterbarbecue, of misschien kan je wel koken op open vuur? Het vraagt wat organisatie en kooksouplesse, dus zoek uit wie de beste kok of BBQ-specialist van de familie of vriendenkring is en laat die gelukkige weten dat hij, of zij, dit jaar de uitverkoren chef is.”

“Het feest is dit jaar een pak kleiner, maar daardoor des te intenser. Doordat je het gezelschap verplicht beperkt moet houden, omring je je alleen met je dichtste vrienden of familie. En dat maakt het heel puur en mooi.”

Meer info: alixtablejardin.be

Ine Brands verkoopt originele feestartikelen op haar webshop: “Stuur mensen die je dierbaar zijn een feestbox toe”

“Doe voor één keer alleen dingen waar jij echt blij van wordt. Hou je van fijne wijnen, koop dan dat exclusieve wijnpakket. Ben je een decofan, ga dan eens all the way met je feesttafel. Zelfs al zit je er maar met twee aan. Sta stil bij wat jou echt blij maakt en gun jezelf dat. Misschien wil je dit jaar wel in je pyjama in de zetel vieren? Met warme chocomelk en een melige kerstfilm? Alles kan. Het is jouw feest, jij bepaalt de regels. En dit jaar al helemaal.”

“Het leukste feest is met jou, is ons motto. Want alles draait om samen zijn. Dus maakten we kaartjes waarop mensen een boodschap kunnen noteren en complimenten geven. Om aan een cadeautje te hangen, op te sturen of op tafel te leggen.” 

“Zodra de tafel gedekt is, check ik of een van deze elementen aanwezig is: humor, een persoonlijke toets en actie. Een cracker met een mopje erin is altijd een goede start, maar ook een zakje met een klein cadeautje is fijn. Een praline voor je ­chocoholiczus, plakoorbellen voor je jongste dochter … Dat zorgt voor pretoogjes en dat is net wat je wil. Kan je dit jaar niet vieren met je grootouders of andere mensen die je dierbaar zijn? Stuur hen dan een feestbox toe gevuld met ballonnen en een mooi kaartje waarop je vertelt waarom je hen mist. Gegarandeerd goed voor pretoogjes en wat traantjes die snel weggepinkt worden.”

Meer info: check de website van Studio Lala.

Anne-Sophie de Keer startte in volle coronatijd met ‘De Feest Tuin’: “Huur eens een pizzaoven”

“Proberen het feest van vorig jaar te evenaren, is een verloren zaak. Wij geloven in veilig buiten vieren. Vuurtafels, strobalen rond een vuurtje en warme kledij en materialen voorzien. Minstens zo memorabel.”

“Dit jaar hoef je niet met dat perfecte hapje uit te pakken, check vooral wat er buiten haalbaar is. Huur bijvoorbeeld een pizzaoven. Dat kan zelfs met alle ingrediënten erbij. Of laat een camembert smelten per bubbel en voorzie voor iedereen een broodzakje om te dippen.”

“Waarom zou je oudejaarsavond niet eens ’s middags vieren? Dan kunnen de kinderen buiten ravotten, en kan iedereen daarna in zijn eigen warme huis aftellen tot middernacht. Al dan niet samen via Zoom.”

Meer info: check de Facebookpagina van De Feest Tuin.

Tekst: Sophie Allegaert & Els De Pauw