5 redenen om meer te fietsen

doorKristina Rybouchkinaop 24/01/2017, laatst bijgewerkt op 22/01/2017

Het is verleidelijk om voor elke korte verplaatsing de auto te nemen. Zeker in de winter. Maar zeg eens eerlijk, ben je niet méér tijd kwijt als je voor het rood licht staat, een parkeerplaats moet zoeken en dan nog een stuk moet stappen naar de bakker? Vast wel. En dat is lang niet de enige goede reden om je stalen ros wat vaker van stal te halen.

Beeld: de SLADDA designfiets (€ 499 voor IKEA FAMILY leden en € 769 voor niet-leden), vanaf 1 februari bij IKEA.

1. Je mag een sportsessie skippen
Zelfs als je traag fietst, verbrand je nog 4 kcal per kilogram lichaamsgewicht. Stel dat je 65 kg weegt, dan zijn dat 130 kcal op een halfuur. En dat loopt snel op! Want als je voortaan een halfuurtje heen en terug fietst naar je werk, is dat goed voor 1.500 kcal per week. Dat bespaart je minstens één avond in de sportschool. Zelfs als je niet wil afvallen, is fietsen gezond. Het is goed voor je conditie, je traint je benen, billen, je buik en je armen en de lichaamsbeweging heeft een gunstig effect op je hart en bloedvaten.

2. Je bespaart geld
Eens je een goede fiets hebt gekocht, heb je er amper kosten aan. Benzine? Parkeerticketjes? Verzekering? Jaarlijks onderhoud? Niets van dat. Het enige wat wél de moeite loont om in te investeren, is een stevig slot. Zeker als je in de stad woont. Maar met die fietsvergoeding van je werk heb je dat zo terugverdiend.

3. Het helpt je te ontspannen
In de wagen jagen we ons snel op. Bestuurders die te traag rijden of ons gevaarlijk snel voorbij schieten, mensen die hun pinkers vergeten te gebruiken, eindeloze files, ... het zijn allemaal bronnen van frustratie. Als fietser heb je daar geen last van. Een Britse studie heeft aangetoond dat pendelaars die hun auto inruilen voor een fiets maar liefst 82% minder stress ervaren. Het feit dat frisse lucht je helpt om je hoofd even leeg te maken, zit daar ongetwijfeld ook voor iets tussen.

4. Het is goed voor het milieu
Zelfs de meest milieuvriendelijkste elektrische wagen kan niet op tegen een fiets. Je stoot tenslotte absoluut niets uit tijdens het fietsen én na zo'n tocht kom je helemaal opgewarmd thuis waardoor je niet meteen de chauffage moet aanzetten. Handig, toch?

5. Fietsen is leuk
Hoewel je die verschrikkelijke tegenwind en hellingen op sommige dagen ongetwijfeld serieus kan vervloeken, geeft fietsen enorm veel voldoening. Hoe meer je het doet, hoe beter je in form raakt en hoe minder lastig het wordt. Bovendien is een mooie fiets een echt hebbeding. Personaliseer jouw exemplaar met mooie fietstassen, een bloemenkrans of opvallende lichtjes en steel de show.

Image credit: www.stylemepretty.com