5 vinaigrettes die jouw zomerse salades nóg lekkerder maken
Een zomers slaatje geef je in een handomdraai een overheerlijke opkikker door er eeen vinaigrette aan toe te voegen.

Frambozen-walnotenvinaigrette
Dit heb je nodig:
- 3 el frambozenazijn
- 1/2 tl dijonmosterd
- 9 el walnotenolie
- versgemalen peper en zout
Vermeng de mosterd met de azijn en voeg vervolgens ook de notenolie toe. Klop goed door. Breng op smaak met peper en zout.
Extra lekker bij salades met stukjes walnoten in.
Kerrievinaigrette
Dit heb je nodig:
- 2 tl rozijnen, fijngehakt
- 1/2 tl kerriepoeder
- 1/2 tl kurkuma
- geutje gembersap
- 1/2 fijngehakte sjalot
- 1/2 tl geplette knoflook
- 6 el extra vergine olijfolie
- 2 el rijstazijn
- 1 el mosterd
- snufje zeezout
Meng de mosterd met de fijngehakte sjalot, geplette knoflook en de rijstazijn. Voeg beetje bij beetje de olie toe en klop goed op. Voeg het kerriepoeder, de kurkuma, de gehakte rozijnen en het gembersap toe en meng goed door elkaar. Breng op smaak met wat zeezout.
Extra lekker bij veldsla, kiemen, rucola, waterkers en fijngesneden, rauw witloof.
Kappertjes- vinaigrette
Dit heb je nodig:
- 3 el rodewijnazijn
- 9 el extra vergine olijfolie
- 1 tl gesnipperde ui
- 1 tl gehakte peterselie
- 1 tl gehakte pikante rode peper
- 1 el kappertjes
- 1/2 teentje knoflook, geperst
- versgemalen peper en zout
Hak de kappertjes fijn en pureer ze met de ui, de peterselie, de peper, de knoflook en de azijn. Voeg de olijfolie toe en meng goed. Breng op smaak met zout en peper. Je kan eventueel ook nog wat paprikapoeder toevoegen voor extra pit.
Extra lekker bij gemengde groene salade, artisjokken, koude boontjes, aardappel- of pastasalade.
Sesam-mosterdvinaigrette
Dit heb je nodig:
- 6 el extra vergine olijfolie
- 1 knoflookteentje, geperst
- 2 el sesamzaadjes
- 2 el citroensap
- 2 el honing
- 2 el graantjesmosterd
- versgemalen peper en zeezout
Rooster de sesamzaadjes kort in een droge pan (tot ze beginnen te ‘springen’). Vermeng ze met de mosterd, het geperste lookteentje, de honing en het citroensap. Voeg de olie toe en klop goed door. Breng op smaak met peper en zout.
Extra lekker bij salades met geitenkaas of salades waarin naast groenten ook fruit verwerkt is.
Tomatenvinaigrette
Dit heb je nodig:
- 1 grote, rijpe tomaat
- 1 teentje knoflook, geperst
- 2 el rodewijnazijn
- 4 el extra vergine olijfolie
- versgemalen peper en zout
Snij de tomaat in vieren en haal het witte, harde gedeelte eruit. Duw de tomaat door een zeef en vang het sap op. Meng het tomatensap met de wijnazijn en de knoflook. Voeg de olijfolie toe en klop goed. Als de tomaat erg sappig is, kan het nodig zijn wat extra olie en azijn toe te voegen. Kruid met peper en zout.
Extra lekker bij een tonijn- of pastasalade.