6 redenen om vandaag een boek te lezen

doorTatjana Peetersop 09/07/2018

Zomervakantie! Eindelijk tijd om heerlijk te ontspannen met een goed boek. Zet de kinderen in de speeltuin of bij het zwembad en plof jezelf neer in een comfy stoel met een boek in de ene hand en een frisse mock- of cocktail in de andere hand. (Papa zal wel een oogje in het zeil houden). Volgende 6 redenen halen je ongetwijfeld over de streep om te starten aan dat ene boek dat je altijd al wilde lezen.

Een boek lezen…

1. werkt stressverlagend

Lezen helpt je om even van de wereld te verdwijnen. Je wordt figuurlijk opgeslokt in een verhaal. Alle stress die je thuis of op het werk ervaarde verdwijnt als sneeuw voor de zon.

2. stimuleert je hersenen

Net zoals elke spier in je lichaam hebben ook je hersenen training nodig om fit te blijven. Lezen stimuleert je hersenen en kan ziektebeelden als Alzheimer en dementie vertragen (of zelfs voorkomen).

3. helpt kennis te vergaren

Elke krant, magazine of boek dat je leest voedt je met stukjes informatie. Informatie die ooit misschien van pas kan komen om een probleem uit jouw dagelijkse leven op te lossen. De ideeën die je opdoet bij het lezen kunnen zodanig inspireren dat creativiteit spontaan begint te borrelen.

4. breidt je woordenschat uit

Hoe meer je leest, hoe uitgebreider je woordenschat wordt. Voor je het weet gebruik je nieuwe woorden in jouw dagelijks taalgebruik en verras je de mensen rondom jou met straffe uitspraken.  

5. verbetert jouw focus en concentratie

Regelmatig boeken lezen heeft een positief effect op je concentratie. Doorheen de dag worden we vaak afgeleid, maar tijdens het lezen van een boek is onze focus groot. Veel lezen verhoogt je concentratievermogen.

6. is gratis entertainment

Ook vandaag kan je nog altijd bij de bibliotheek terecht om boeken te ontlenen. Nooit zal je uitgelezen zijn dankzij hun rotatiesysteem en de aankoop van nieuwe boeken.