Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

6 simpele dingen die je op zondag kan doen om je week vlot te laten verlopen

doorBirte Govartsop 18/01/2020

Ben jij ook het type dat op maandagochtend vijf keer op de snooze-knop mept, om vervolgens als een dolgedraaide gek door het huis te lopen om toch maar op tijd de deur uit te geraken? Met deze zes tips verloopt je werkweek voortaan véél minder chaotisch. Wedden?!

1. Check je agenda

Niets vervelender dan twee vergaderingen die op hetzelfde moment gepland staan of een lunch met een vriendin die je helemaal uit het oog verloor. Neem dus op zondag je agenda grondig onder de loep. Zijn er afspraken die je moet afzeggen of herinplannen? Ontbreekt er nog iets op je to do-lijst? Als je weet wat je te wachten staat, heb je aan het begin van de week veel minder stress. Vergeet tenslotte ook niet om tijd over te houden voor ontspanning. Een date met je man, wijndate met een vriendin of quality time met zoon of dochter: het is makkelijk om je week vol te plannen met dingen die je moét doen, maar als je geen plezier maakt, word je binnen de kortste keren knettergek.

2. Bereid een paar maaltijden voor

Néé, je hoeft geen hele dag in de keuken te staan om maaltijden voor de komende week te bereiden en in te vriezen. Maar je kan misschien wél al een eenvoudige tomatensaus maken die je kan gebruiken in verschillende bereidingen. Of kijken wat er allemaal in je koel- en voorraadkast ligt en op basis daarvan een plan maken voor de rest van de week. Zo voorkom je dat je na een lange werkdag ongezond eet uit tijdgebrek of om 19u30 nog snel naar de dichtstbijzijnde supermarkt moet racen voor een pak melk.

3. Ruim op

Neem vijftien minuten de tijd om het aanrecht schoon te maken, de was weg te leggen, de bedden te verschonen en alle rekeningen en bonnetjes uit je handtas weg te gooien. Zie je rommel? Ruim die dan op. Op maandagochtend meteen geconfronteerd worden met een uitpuilende wasmand is immers alles behalve een fijne manier om de week te starten.

4. Maak een to do-lijst voor maandag

Weet je vaak niet waar te beginnen als je op maandag aankomt op je werk? Maak zondags al een lijstje met de taken die je als eerste wil afwerken. Zo zal je de juiste prioriteiten stellen én je werkweek zo georganiseerd mogelijk beginnen. En je weet wat ze zeggen: goed begonnen, is ...

5. Relax (we ménen het!)

Boodschappen doen, een bezoek brengen aan de schoonouders, het huis schoonmaken ... In de week hebben we er weinig tijd voor, dus moeten we het allemaal in het weekend doen. Probeer zoveel mogelijk 'verplichtingen' in te plannen op zaterdag, zodat je op zondag nog voldoende me-time hebt.

6. Ga vroeg naar bed

Het lijkt een goed idee om op zondagavond laat op te blijven om het weekendgevoel langer vast te houden, maar geloof ons: dat is het niet. Leg je smartphone dus aan de kant, doe het licht uit en probeer zoveel mogelijk slaap mee te pikken, zodat je uitgerust aan de werkweek kan beginnen.