Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

6 trucjes om je geheugen te verbeteren

doorNele Annemansop 03/11/2016, laatst bijgewerkt op 03/11/2016

Laat jouw geheugen je ook af en toe in de steek? Probeer dan zeker deze zes trucjes eens uit. Vooral de laatste tip zal je heel blij maken.

1. Slaap meer
Als je slecht geslapen hebt is het bijna onmogelijk om je de volgende dag te focussen. Dat komt omdat de slaap en het geheugen op twee cruciale manieren verbonden zijn. Ten eerste heb je voldoende rust nodig om te leren en je te concentreren. Ten tweede absorberen je hersenen nieuwe informatie als je slaapt. Wij zetten alvast geen wekker komend weekend.

2. Vul een kruiswoordpuzzel in
Het klinkt misschien wat oubollig, maar kruiswoordpuzzels invullen helpt echt om je geheugen verbeteren. Terwijl je probeert om je dingen te herinneren worden de synapsen in je hersenen geactiveerd.

3. Eet meer groenten en fruit
We wisten al dat groenten en fruit ultragezond zijn, maar wist je ook dat ze een van de beste geheugenboosters zijn? Zo zijn bessen rijk aan anthocyaan, een soort antioxidant dat de cognitieve functie verbetert en de ziekte van Alzheimer helpt afzweren. Groene groenten zoals broccoli en spinazie vertragen de cognitieve achteruitgang en avocado’s verhogen de bloedtoevoer naar de hersenen.

4. Beweeg meer
Uit onderzoek blijkt dat lichamelijke inspanning de hippocampus, een gebied van de hersenen dat betrokken is bij het geheugen en het leren, uitbreidt. Af en toe een stevige wandeling is dus een must om je geheugen in conditie te houden.

5. Lach zo veel mogelijk
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat lachen een van de beste medicijnen is om je geheugen te verbeteren. Zo zou lachen om een leuke grap het kortetermijngeheugen bij volwassenen verhogen. Omring jezelf met hilarische mensen of kijk nog eens naar een van de bekendste scenes uit ‘In de gloria’. Je hersenen zullen je dankbaar zijn.

6. Drink rode wijn
Nee, we hebben het hier niet over een hele fles, maar een glas per dag zou een positieve invloed hebben op de hippocampus. Zo kan het antioxidant resveratrol, dat in de schil van rode druiven zit, helpen om geheugenverlies te voorkomen. Eindelijk het perfecte excuus voor jouw favoriete slaapmutsje. Niet dat je er een nodig had natuurlijk.