Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

7 x milieuvriendelijke producten om schoon te maken

doorKimia Farhangop 05/06/2017

Als het leven je citroenen geeft… dan gebruik je ze om je huis mee schoon te maken. Zo gaat het toch, niet? Want om een schoon huis te krijgen, hoeven we echt niet altijd te grijpen naar chemische schoonmaakproducten. Goed ruiken ze wel, maar erg gezond zijn ze niet. Lees hier welke milieu- én gezinsvriendelijke producten je in de plaats kan gebruiken.

1. Citroenen

Schoonmaken met citroen is een simpel en goedkoop alternatief. Het zuur uit de citroen zorgt er namelijk voor dat wanneer je met de binnenkant van een citroen over een oppervlak wrijft, vuil en andere resten zullen loskomen. Achteraf is het weer glanzend schoon.

2. Natuurlijke verluchting

Spuitbussen en luchtverfrissers verstuiven het product in fijne druppels. Wanneer je die druppels inademt – wat makkelijk gebeurt –, kunnen ze schadelijk zijn. Dus waarom zou je spuitbussen en luchtverfrissers gebruiken als het raam openzetten hetzelfde effect heeft? Oké, de kamer ruikt niet meteen naar lavendel, maar natuurlijke verluchting verdrijft wel de nare geurtjes. En dat was het doel, niet?

3. Gebruik microvezeldoekjes

Met microvezeldoekjes kan je hetzelfde resultaat bereiken als met een chemisch schoonmaakmiddel. Ze bestaan uit microscopische vezels van polyester en polyadide en zijn gemaakt om gladde oppervlakten schoon te maken, zoals kasten, schermen en tafels. Je kan ze zowel nat als droog gebruiken en daarna kan je ze gewoon wassen en opnieuw gebruiken.

4. Azijn

Gewone azijn en schoonmaakazijn zijn zo goed als hetzelfde. Normale azijn mag dan wel wat minder sterk zijn dan schoonmaakazijn, maar je kan het net zo goed gebruiken. Omdat het zowel ontvet als ontkalkt, kan je het voor heel wat zaken gebruiken. Vooral in de badkamer en keuken zal azijn goed van pas komen; ramen, aangekoekte pannen, kranen,… raken weer helemaal schoon. Je kan azijn zelfs gebruiken als wasverzachter – maar geen zorgen, je was zal niet naar azijn ruiken.

5. Indiase wasnoten

Wist jij dat je je kledij met noten kan wassen? Ja, dat hoor je goed. Natuurlijker kan het niet worden. Deze wasnoten, ook wel zeepnoten genoemd, worden in India en Nepal al eeuwen gebruikt als wasproduct. Ze bevatten namelijk de stof saponine, en wanneer die in contact komt met water, zal ze als zeep beginnen werken. Een zakje Indiase wasnoten kan je dus zo in je wasmachine gooien als alternatief voor een chemisch wasmiddel. Ook een wasverzachter heb je niet meer nodig, want die functie neemt de wasnoot ook voor zich. Het enige dat we aanraden is dat je samen met de wasnoten ook wat vlekkenzout aanschaft. De wasnoten hebben immers geen witmakende werking, dus je voegt best wat van dit vlekkenzout toe om verkleuring te voorkomen.

6. Groene zeep

Groene zeep, ook wel bruine zeep genoemd, werd vroeger voor zowat alle schoonmaakklusjes gebruikt. Hoewel door de komst van alle ‘speciale’ schoonmaakmiddelen groene zeep een beetje in onbruik is geraakt, kan je het nog steeds voor veel zaken gebruiken. Wat je bijvoorbeeld kan doen is vlekken op je kleding ermee insmeren, voor je die in de wasmachine gooit, of de zeep mengen met water en als schoonmaakmiddel gebruiken. Als je citroen toevoegt, krijgt het goedje ook nog eens een ontvettende werking.

Je kan groene zeep ook gebruiken om je eigen allesreiniger te maken. Het mengsel bestaat uit gekookt water, groene zeep en schoonmaaksoda. Klop het langzaam los, giet het in een flesje en laat het afkoelen. Pas op dat je het mengsel niet te dik maakt, anders krijg je het niet meer uit het flesje.

7. Ecologische schoonmaakproducten

Uiteraard bestaan er ook een aantal schoonmaakproducten die geen chemicaliën bevatten. Ze zijn net zo effectief, maar zijn gemaakt met plantaardige stoffen. Beter voor het milieu en voor je gezondheid dus. Ze kunnen duurder zijn dan gewone schoonmaakproducten, maar dat verschil in prijs heb je zo weer weggewerkt door kleinere hoeveelheden te gebruiken.