8 tips om je financiën dit jaar te beheren als een pro

doorBirte Govartsop 04/02/2020

Aan het begin van het jaar maakt iedereen traditioneel goede voornemens. Weinig mensen staan daarbij echter stil bij hun financiën. Jammer, want met een aantal kleine ingrepen kan je heel wat besparen. Onze tips & tricks!

1. Ga na of je geen overbodige domiciliëringen hebt

Nam je een jaar geleden een verzekering op je nieuwe smartphone en loopt die nog steeds? Of betaal je maandelijks lidgeld bij een sportclub die je niet meer bezoekt? Check of je overbodige domiciliëringen hebt en ga na hoe je ze het best stopzet. Het gaat vaak om kleine, losse bedragen, maar op jaarbasis kan het veel schelen in je portemonnee.

2. Betaal niet voor zaken die je ook (zo goed als) gratis kan krijgen

Lees je graag? Ga dan naar de plaatselijke bibliotheek in plaats van om de paar weken een nieuwe roman te kopen. Wij houden ook van een goedgevulde boekenkast, maar in de bibliotheek heb je véél meer keuze én kom je ook in aanraking met dingen die je anders misschien niet leest.

3. Koop niet te veel met je kredietkaart

Betalen met VISA of Mastercard is heel eenvoudig, maar zorgt ervoor dat je moeilijk het overzicht kan bewaren. Probeer het dus te vermijden of spreek met jezelf een bedraf af dat je maandelijks mag betalen met je kredietkaart.

4. Iets nodig? Zoek naar bons en kortingen!

We bedoelen uiteraard niet dat je aan extreme couponing moet doen, maar wanneer je aanbiedingen in de gaten houdt, kan je heel wat besparen. Haal het 'geen reclame'-stickertje dus van je brievenbus en lees vooral de folders van winkels waar je regelmatig komt.

5. Sta ook stil bij kleine uitgaves

Koop jij elke dag voor € 3 een koffietje in het station? Dat is heel lekker en gezellig, maar het kost je per week € 15 en op jaarbasis maar liefst € 780. Koop een goede koffiebeker voor onderweg, neem je eigen koffie mee en stop elke werkdag € 3 in een spaarpot. Na een maand kan je het geld uitgeven aan iets anders leuks ... of het op je spaarrekening storten!

6. Geef alleen geld uit aan dingen die écht belangrijk voor je zijn

Deze tip sluit aan bij de vorige. Want je hoeft jezelf uiteraard niet alles te ontzeggen, maar het is wel belangrijk dat je wéét waar je geld naartoe gaat. Als je veel belang hecht een uiteten gaan of een mooi paar schoenen en het past binnen je budget, geef daar dan gerust wat meer geld aan uit. Maar als het je niet uitmaakt of je pizza eet of een viergangenmenu, verspil je geld dan niet aan chique restaurants.

7. Vul je belastingaangifte correct in

Veel mensen weten niet wat ze mogen aangeven in hun belastingaangifte en wat niet. Weet je zelf niet goed hoe en wat? Ga dan één keer ten rade bij een boekhouder, en ga na of je geen geld misloopt.

8. Zorg voor een buffer

Heb je weinig of geen geld op je spaarrekening? Leef dan de komende maanden extra zuinig en zorg ervoor dat je een buffer hebt. Je weet maar nooit wanneer zich een onverwachte situatie voordoet!