Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

8 voedingsmiddelen waar je nog meer honger van krijgt

doorNele Annemansop 29/11/2016, laatst bijgewerkt op 29/11/2016

Je herkent het vast wel: je at deze ochtend een portie lekkere ontbijtgranen, maar om 10 uur hoopte je dat het al tijd was voor het middagmaal. Of je verorberde 's avonds een hele zak chips, maar daarna had je meteen zin in iets zoets. Eet slimmer en vermijd deze acht geheime boosdoeners die je maagje alleen maar meer doen knorren.

1. Kaas
Het melkeiwit caseïne beïnvloedt de opiaat- en dopaminereceptoren in je hersenen op dezelfde manier als heroïne en morfine dat doen, wat betekent dat je alleen maar meer wil. Natuurlijk is kaas niet zo verslavend als crack, maar als je niet meer naar eten wil snakken na je pizza, laad hem dan vol met groenten in plaats van met kaas.

2. Wit brood
Wit brood heeft een hoge glycemische index waardoor je je bloedsuikerspiegel in de war brengt en je uiteindelijk opnieuw honger krijgt. Die van volkoren brood ligt al een stuk lager en die van quinoa nog lager. Daardoor zal je minder snel honger krijgen. Hetzelfde geldt voor witte pasta.

3. Sushi
Helaas is sushi ook niet de beste hongerstiller. De boosdoener? Rijst. Je denkt misschien dat je een gezonde portie vis binnenkrijgt, maar eigenlijk eet je vooral rijst. Als je er niets anders eet, zullen je sushirolletjes dus snel verteerd zijn zonder dat je veel vezels of eiwitten binnenkreeg. Kies liever voor bruine of zwarte rijst omdat die meer voedingswaarde en vezels bevatten. Je zal zien dat je buikje sneller gevuld is.

4. Fruityoghurt
Je kent vast wel de yoghurts met een bodempje van fruit. Die bevatten bijna allemaal toegevoegde suikers. Voeg je eigen fruit en noten toe aan Griekse platte kaas en je krijgt een ontbijt boordevol eiwitten dat je de hele ochtend een voldaan gevoel geeft.

5. Vruchtensap
Honderd procent of koudgeperst vruchtensap, smoothies of wat dan ook: door van fruit vruchtensap te maken, behoud je alleen de suikers en gaan de vezels verloren. Daardoor schiet je bloedsuikerspiegel de hoogte in met honger tot gevolg.

6. Ontbijtgranen
Ontbijtgranen zitten vol met geraffineerde koolhydraten. Die zorgen voor grote pieken in je bloedsuikergehalte, die gevolgd worden door sterke dalingen. En het is net daardoor dat je opnieuw honger krijgt. Ruil je favoriete ontbijtgranen in voor havermout met rozijnen en walnoten en je zal zonder hongergevoel de voormiddag doorkomen.

7. Zoute snacks
Er is een reden waarom je na die volle zak chips nog naar eten hunkert. Zoute snacks zijn namelijk niet meer dan snel verteerbare koolhydraten. En doordat je smaakpapillen en hersenen snelle energie koppelen aan zoetigheden, is het dus normaal dat je zin krijgt in iets zoets na je zoute snack.

8. Alcohol
Dat lekkere glas wijn voor het avondmaal laat je net meer zin krijgen in eten. Bovendien dehydrateert alcohol je lichaam waardoor je denkt dat je honger hebt terwijl je lichaam alleen maar naar water verlangt.